• Aktuality

Aktuality

18. listopadu 2013

Centrum fenomenologického výzkumu boduje: pět publikací, konference a návštěva zahraničního badatele během jednoho roku


Každý, kdo v posledních letech sleduje činnost ExternĂ­ odkaz Centra fenomenologického výzkumu Fakulty humanitních studií UK, si určitě všimnul toho, s jakou neuvěřitelnou pravidelností vykazuje tento tým fenomenologicky orientovaných badatelů své aktivity. Jenom za poslední rok jsme byli např. svědky konference Touha a žádostivost v evropské filosofické tradici a kromě toho několika publikací (Martin Vrabec, Fichtovy pragmatické dějiny lidského ducha; Marie Pětová, Myšlení počátku a konce metafysiky; Ladislav Benyovszky, Cesty k neskrytosti; Richard Zika, Jednota transcendence: transcendence ve Fenomenologii vnímání Maurice Merleau-Pontyho a nově také Aleš Novák (ed.), Grenzen der Transzendenz). A není divu – vždyť řešitelský tým tohoto vědeckého centra, jehož ředitelem je docent Aleš Novák, se jednak vyprofiloval na základě předchozí dlouhodobé výzkumné spolupráce na FHS UK, a navíc také využívá svých rozsáhlých vazeb na evropské univerzity, mezinárodní badatelská centra a výzkumné archívy. Návštěvy významných zahraničních badatelů v oblasti filosofického výzkumu jsou tomu nejlepším důkazem.


Poslední, a jistě jednou z nejvýznamnějších aktivit Centra v tomto roce, se stalo vystoupení německého badatele Holgera Zaborowského ve dnech 14. a 15. listopadu 2013 na půdě FHS UK. Absolvent studia teologie a filosofie na univerzitách v Oxfordu a Cambridge působil jako profesor ve Washingtonu a nyní je řádným profesorem filosofie na Philosophisch-Theologische Hochschule v německém Vallendar. Během návštěvy na Fakultě humanitních studií Holger Zaborowski pronesl nejprve přednášku na téma Wissenschaft, Technik und die Besinnung auf das „Nutzlose“: Heideggers Denken und sein Beitrag für die wissenschaftstheoretische Reflexion der Sozialwissenschaften. Téma druhé přednášky pak bylo Über Bedingungen und Möglichkeiten des Humanismus – heute (Jaspers, Lévinas, Heidegger). Obě přednášky byly otevřeny jak studentům a pedagogům Univerzity Karlovy, tak i široké veřejnosti.



Centrum fenomenologického výzkumu boduje: čtyři publikace, konference a návštěva zahraničního badatele během jednoho roku


Fotogalerii z vystoupení Holgera Zaborowskeho na FHS UK si můžete prohlédnout ExternĂ­ odkaz zde.




Zajímáte-li se o aktivity Centra, máte v nejbližší době možnost navštívit veřejnou prezentaci jeho činnosti, která proběhne již 6. prosince na Fakultě humanitních studií, U Kříže 8, v zasedací místnosti 6004 od 10:00.


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám