• Aktuality

Aktuality

2. května 2014

Odborné elektronické informační zdroje - tisíce předplacených knih a časopisů v síti UK

Univerzita Karlova i samotná Fakulta humanitních studií financují prostřednictvím knihovny nejen nákup tištěných knih a časopisů, ale také online přístup do elektronických knih a časopisů. Většinou jde o zahraniční tituly, což souvisí s licenční politikou vydavatelů. Pro zpřístupnění v rámci školy je nutné mít licenci. Přehled všech elektronických informačních zdrojů (EIZ), které jsou na UK dostupné, najdete na webové stránce ExternĂ­ odkaz pez.cuni.cz, tedy portálu elektronických zdrojů Univerzity Karlovy (PEZ). Desítky databází lze rozdělit na multioborové či specializované, u každé z nich je stručný popis. Pro studenty FHS doporučujeme především databáze firmy Ebsco, konkrétně pak ExternĂ­ odkaz Humanities Source, ale užitečné texty najdete i v dalších zdrojích (JSTOR, Wiley, ProQuest ad.). Databáze je vhodné využít při tematickém vyhledávání, nabízejí řadu možností upřesnění výsledků (mnohem víc než google) a další přidané služby. Vyhledají dokumenty, které se problematikou zabývají a většinou nabídnou i jejich plný text.


Pro přístup k plnému textu z domova (mimo síť UK) je potřeba se přihlásit stejným přístupovým jménem a heslem jako do SIS. Je to možné udělat vlevo nahoře na stránce PEZ nebo přímo u vybrané databáze (vzdálený přístup nebo institucionální přihlášení).


Konkrétní tituly knih a časopisů z různých databází, najdete jak v katalogu knihovny, tak na portálu e-knih nebo ExternĂ­ odkaz e-časopisů. Knih v e-verzi je dostupných více než 100 tisíc (to je víc, než kolik tištěných knih je ve fondu jinonické knihovny), u časopisů je tento rozdíl ještě výraznější – knihovna předplácí kolem 100 titulů, v databázích jsou jich desetitisíce.


Dobře posloužit vám kromě těchto placených odborných databází může i ExternĂ­ odkaz Google Scholar, v němž je implementována knihovní služba SFX – tlačítko, které vás nasměruje přímo k textu placeného článku. Podmínkou ale je být identifikován jako člen UK. Pokud pracujete mimo síť UK, máte možnost využít přihlášení do Google Scholar ze stránky PEZ nebo v nastaveních Google Scholar napište Univerzita Karlova do sekce "Knihovní odkazy". Pak zatrhněte box "Univerzita Karlova v Praze - Full text @ SFX UK".


Podrobné návody pro práci s elektronickými informačními zdroji a nejen to, najdete v ExternĂ­ odkaz moodlu (přístupový klíč: jinonice). Veškeré dotazy na knihovní služby, elektronické zdroje, ale také na problematiku citování v závěrečných pracích včetně citování internetových zdrojů, můžete psát na adresu Mail  nebo si na téže adrese domluvte individuální konzultaci.




Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám