• Aktuality

Aktuality

27. května 2014

Katedra řízení a supervize FHS hostila v rámci Intenzivního programu Erasmus 30 studentů z 5 univerzit

ExternĂ­ odkaz Fotogalerie - Erasmus Opening 2014

ExternĂ­ odkaz Fotogalerie - Excursions


Katedra řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích hostila od 12. do 23. května 2014, v rámci Intenzivního programu Erasmus, 30 studentů z 5 univerzit. Programu se dále zúčastnilo 9 studentů pořádající katedry. Na různých formách výuky probíhající v anglickém jazyce se vedle 6 zahraničních podíleli i 3 domácí vyučující. Evropské univerzity zastupovaly finské Lahti University of Applied Sciences a HAMK University of Applied Sciences v Hämeenlinna, skotská Edinburgh Napier University a portugalská University of Évora. Jedinou asijskou byla almatská Kazakh National Medical University S. D. Asfendiyarova.


Katedra řízení a supervize FHS hostila v rámci Intenzivního programu Erasmus 30 studentů z 5 univerzit


Katedra řízení a supervize FHS hostila v rámci Intenzivního programu Erasmus 30 studentů z 5 univerzit


Hlavním tématem intenzivního programu bylo řízení lidských zdrojů ve zdravotnických a sociálních organizacích v 21. století. Toto téma byla nahlíženo z perspektiv pěti tematických sekcí zaměřených na – diversity management, leadership, knowledge management, emploee’s engagement, learning organisation. Výuka probíhala denně od 9 do 16 hodin; na dopolední přednášky a workshopy navazovaly odpolední práce ve skupinách, které řídil vždy minimálně jeden vyučující. Obě středy byly věnovány tematicky zaměřeným exkurzím do předních sociálních a zdravotnických zařízení. Vedle Institutu klinické a experimentální medicíny měli účastníci možnost diskutovat na pracovištích Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, Rehabilitační kliniky Malvazinky a v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. V případě poskytovatelů sociálních služeb se jednalo o Jedličkův ústav a školy, Domov Sue Ryder, hospicové občanské sdružení Cesta domů a řevnický sociální podnik Modrý domeček. Nejčastějšími průvodci po těchto organizacích byli studentům absolventi katedry, v některých případech i účastníci předcházejících intenzivních programů, které proběhly v roce 2012 v Lahti a o rok později v Évoře.  Cílem intenzivního programu bylo seznámit studenty jak s aktuálním stavem teoretického poznání, tak s přenosem teorie do organizační praxe v různých kulturních prostředích. Dosažení cíle nebylo možné bez studia odborné literatury, rešeršní a intenzivní skupinové práce. Program zakončily prezentace týmové činnosti, do kterých se zapojili všichni účastníci intenzivního programu. Prezentace přinášely odpovědi na položené otázky, řešení případových studií, nebo výsledky srovnání situace v zúčastněných zemích. Pět kreditů si za úspěšné absolvování programu připsalo všech 39 účastníků.


Vedle studia byl pro účastníky připraven také bohatý doprovodný program. Ten se skládal z kulturní, společenské a sportovní části. Komentovanou prohlídku rektorátu Karlovy univerzity, kde intenzivní program 12. května oficiálně zahájila proděkanka pro zahraniční styky FHS UK doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., doplnily návštěvy Starého Města, Malé Strany, Pražského hradu a Karlštejna. Studenti navštívili jeden z květnových koncertů pořádaných v klubu Jazz Dock, učitelé pak měli možnost vyslechnout Mou vlast v podání České filharmonie vedené dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Sportovní vyžití účastníkům nabídla strašnická Gutovka, kde nejvíce ohlasů sklidil podvečerní beach volejbal. Úvodní grilování a závěrečná party s karaoke se staly časovými mezníky hledání sdílených hodnot a snahy pochopit vzájemné odlišnosti. Intenzivní program skončil 23. května, tedy v den, kdy byly v některých evropských zemích zahájeny volby do Evropského parlamentu. Mezi účastníky programu se v jeho závěru nenašel jediný, který by pochyboval o smysluplnosti budování společného evropského prostoru a o své účasti na probíhajících volbách.


Katedra řízení a supervize FHS hostila v rámci Intenzivního programu Erasmus 30 studentů z 5 univerzit


I když se jednalo o závěrečné setkání v rámci probíhajícího tříletého projektu, všichni zástupci zúčastněných univerzit projevili zájem hledat způsoby, jak v budoucnosti pokračovat v organizování podobných setkání. Je tudíž velmi pravděpodobné, že katedra Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích FHS UK bude i v budoucnosti svým studentům nabízet možnost skupinové výuky na některé z partnerských univerzit.


Katedra řízení a supervize FHS hostila v rámci Intenzivního programu Erasmus 30 studentů z 5 univerzit


Petr Vrzáček

27. května 2014


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám