• Aktuality

Aktuality

3. října 2016

studenti nebo Studenti?

Studenti FHS UK, z.s. je studentský spolek zaštiťující a podporující studentské aktivity na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Vznikl již v roce 2009 a je platformou pro setkávání studentů, absolventů, pedagogů a akademických pracovníků. Toliko oficiality, ale jaká je praxe?


Spolek je pro studenty možností zažít FHS jinak, a to zábavně a ve společnosti zajímavých lidí. FHS je často pro studenty anonymním prostředím, zdánlivá nenáročnost studia studenty nenutí potkávat se na přednáškách či seminářích. „Právě proto naše předchůdce napadlo založit spolek a nabídnout tak stabilní záchytný bod. Nejen tedy, že se snažíme „jen“ o setkávání, ale usilujeme o to, aby byl spolek i prostředím kreativním, který nabízí aplikaci znalostí a dovedností nabytých na fakultě a další rozvoj v oblasti občanské participace, organizace, produkce, aktivní přístup k dění ve veřejném prostoru atd.,“ říká Magdaléna Voldřichová, předsedkyně spolku.



Nejjednodušeji jak se můžete zapojit do spolkového života, je vyrazit Se spolkem na pivo. Na této akci se potkáte nejen s členy spolku, ale i se studenty, kteří se chtějí jen seznámit se spolužáky. Akce se koná každou první středu v měsíci a vítání jsou všichni studenti, nejbližší „Se Spolkem na pivo“ proběhne 4. 10. ve Žlutých lázních. S lidmi ze spolku se můžete potkat také ve středu 5. 10., kdy se spolek účastní Jarmarku studentských spolků v areálu UK v Celetné. V pondělí 10. 10. pak v Jinonicích proběhne valná hromada spolku, na kterou může přijít kdokoliv, bez ohledu na (ne)členství a přednést svůj nápad.


Další z pravidelných akcí, které spolek pořádá, je Filmový klub FHS. Ten studentům nabízí nejrůznější filmy z nezávislé i komerční scény a promítání vždy doprovází krátká přednáška, a to buď s tvůrcem filmu či s některým z učitelů, který má k tématu filmu, co říct. Diskuze o viděném pak probíhají nejen na půdě FHS, ale i večer mimo akademickou půdu.


Během podzimu se pak můžete těšit na hudebně-kulturní festival FHS fest. Spolkový život je nabitý a než se nadějete, jsou tu Vánoce a s nimi tradiční Vánoční večírek. Na akci se rozloučíte s uplynulým rokem, nasajete vánoční atmosféru a případně si odnesete i nějaký ten vánoční dárek z tomboly.


Ve výčtu spolkových aktivit je třeba zmínit HUMRa, totiž Humanitní revue, studentský časopis fungující na FHS už od roku 2006. Ten může být fantastickou příležitostí vyzkoušet si novinařinu v praxi, ne náhodou mnoho absolventů FHS pracuje právě v žurnalistice.


Pokud vás zaujaly spolkové aktivity, chtěli byste se na nich sami aktivně podílet nebo máte svůj vlastní nápad, můžete se stát členy spolku. Členství může přinést zájemcům praxi vhodnou i do životopisu, ale především tolik potřebné zázemí a "dobrou partu". Více informací získáte na nových webových stránkách www.studenti.fhs.cuni.cz.


Pokud se ale chcete prostě jen dobře pobavit se zajímavými lidmi a nasát pravou atmosféru FHS, uvidíme se na jedné z akcí, třeba Na pivu!


3. 10. 2016


Sára Wienerová

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám