• Aktuality

Aktuality

26. října 2016

Studenti FHS poznávali Bosnu

V minulých dnech proběhl podzimní výlet studentů oboru Evropské kulturní a duchovní dějiny a posluchačů Univerzity třetího věku do Bosny a Hercegoviny. Událo se tak se záštitou Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a pod vedením profesora Martina C. Putny. 


Studenti FHS poznávali Bosnu


Realizace výletu do slovanské, avšak z poloviny muslimské země není náhoda. V dnešní době plné strachu z neznámého nám může být Bosna a Hercegovina ukázkou, jak Islám funguje v nám tak blízkém slovanském prostředí. Problémů má samozřejmě dnešní Bosna mnoho, nejsou to však problémy, které by vyvolávaly dívky v šátcích nebo všudypřítomné minarety. Bosna a Hercegovina je místo, kde se setkává orient, Balkán a západní styl života.


Studenti FHS poznávali Bosnu


Studenty čekaly kulturní a duchovní zážitky napříč celou touto zemí. Navštívili chorvatské město Čakovec spojené s bojem s Turky. Především však navštívili hlavní město Bosny a Hercegoviny Sarajevo. Zde strávili několik dní prohlídkou nejenom starého města, kde se prolíná osmanská a rakouská kultura, ale také jeho širšího okolí, které je značně poznamenané obléháním města v 90. letech. Studenti měli dále možnost navštívit město Mostar, které se chlubí světoznámým a turisticky snad až příliš oblíbeným mostem. Další zastávka byla na křesťanském poutním místě ve městě Medjugore a za zmínku stojí i město Visoko, kde si každý mohl udělat vlastní názor na bosenské „pyramidy“ a jejich pravost. Cestou zpět pak celkový obraz Bosny a Hercegoviny dokončila historická města Travnik, Jajce a město Banja Luka, centrum srbské části Bosny.


Návštěva Bosny a Hercegoviny je zážitek na celý život, pokud tedy budete mít možnost, neváhejte a objevujte ji!


Sára Wienerová

26. 10. 2016

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám