• Aktuality

Aktuality

7. prosince 2016

„Stáže nabízejí studentům zkušenosti, které jsou nepřenositelné“

Fakulta humanitních studií UK umožňuje svým studentům zúčastnit se placených stáží, které jim mají pomoci seznámit se s institucemi, společnostmi a pracovišti, které jim pomohou připravit se nejen na jejich budoucí zaměstnání, ale také jim přinesou zkušenosti uplatnitelné při psaní diplomových prací. Jedním ze studijních oborů, který toto studentům umožňuje dlouhodobě, je navazující magisterský obor Evropské kulturní a duchovní dějiny. Za vším jsou ovšem lidé, v tomto případě doktorka Blanka Altová a docent Jaroslav Alt, ne neznámí i studentům bakalářského oboru FHS.


Blanka Altová

Jaroslav Alt


Manželé Altovi svým studentům předmětu Vnímání uměleckého díla v čase umožňují zapsat si stáž, a to ne jen v jedné instituci, ale rovnou mají na výběr ze dvou. První možností je populární Centrum současného umění DOX, konkrétně ARTARCHIV. Druhou možností, možná na první pohled méně lákavou, je Národní památkový ústav, konkrétně jeho ústřední pracoviště v Praze. V obou těchto institucích se mohou studenti seznámit s běžnou činností, které se obě pracoviště věnují, seznámit se se zaměstnanci a vydělat si pěkné peníze, samozřejmě podle odvedené práce.


Generální ředitelství Národního památkového ústavu sídlí v Ledebourském paláci v Praze na Malé Straně Autor: Jan Sommer – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21225161


Památkový ústav, jemuž v očích veřejnosti možná škodí už právě to slovo "ústav", je ten typ stáže, která vám umožní zkusit si vše, co tato instituce nabízí. V jednu chvíli přepisujete záznamy o provedených restaurátorských pracích za rok 1981, kontaktujete obecní úřad v Oskořínku, jedete zkontrolovat, samozřejmě s dohledem, práci na Svaté hoře u Příbrami nebo lezete po lešení na zámku v Lysicích na Moravě. Díky stáži vím, že toto všechno znamená památkový ústav a dokážu si představit, že bych zde mohla pracovat i v budoucnu.


A právě to stáže studentům nabízejí, zkušenosti, které jsou nepřenositelné. Obor Evropské kulturní a duchovní dějiny není jediným oborem na FHS, který to svým studentům umožňuje. Možná je čas zjistit, jaké možnosti máte Vy.


Sára Wienerová

7. 12. 2016

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám