Opatření děkana č. 12/2016

Podmínky pro krátkodobé zapůjčování věcí v majetku FHS UK


Čl. 1

Toto opatření děkana upravuje obecné podmínky pro krátkodobé zapůjčování věcí v majetku Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy (dále jen „FHS UK“) potřebných pro zajištění kvalitní výuky, studia či výzkumné činnosti zaměstnancům a studentům FHS UK (dále jen „vypůjčitel“) prostřednictvím fakultních půjčoven. Toto opatření platí přiměřeně i pro věci, které vyučující poskytují studentům v rámci výuky či výzkumné činnosti.


Čl. 2

Věci jsou vypůjčovány výhradně na základě uzavřené Smlouvy o výpůjčce dle §2193 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. U výpůjček delších než 14 dní musí být smlouva uzavřena písemně ve formě podepsaného protokolu o převzetí.


Čl. 3

Přehled věcí v půjčovnách FHS UK, jejich seznam a seznam osob, odpovědných za jejich provoz je k dispozici na oficiálních webových stránkách fakulty.


Čl. 4

Při převzetí věci je vypůjčitel povinen prokázat se dokladem totožnosti a průkazem UK.


Čl. 5

Vypůjčitel je povinen věc vrátit do téže půjčovny, v níž ji převzal. Osoba, jež věc převzala, je povinna vydat vypůjčiteli na jeho žádost potvrzení o vrácení věci. V případě pozdního navrácení věci může FHS UK vyžadovat penále.


Čl. 6

Výpůjční doba je 1 den až 6 měsíců. Výpůjčku je možné prodloužit, pokud nejsou evidováni jiní zájemci o půjčenou věc.


Čl. 7

Na výpůjčku není právní nárok. Přednostně se věci půjčují:


  • a) studentům se speciálními potřebami

  • b) zaměstnancům

  • c) studentům v tíživé sociální situaci (toto se prokazuje zejména nárokem na sociální stipendium)


Čl. 8

Vypůjčitel je povinen užívat věci pouze způsobem k tomu určeným. Vypůjčiteli je zakázáno jakkoliv zasahovat do hardwarového vybavení zařízení. Vypůjčitel je povinen si předem vyžádat písemný souhlas FHS UK k využití věci k výdělečné činnosti mimo rámec svého vztahu k FHS UK.


Čl. 9

Vypůjčitel se zavazuje respektovat veškeré závazky FHS UK k třetím osobám, spojené s věcí. Zejména se zavazuje u veškerého software plně respektovat omezení akademických či EDU licencí dle licenčních podmínek poskytovatele software. Je důrazně zakázáno instalovat na zařízení nelegální software.



Čl. 10

V případě ztráty, krádeže či zničení věci je vypůjčitel povinen ihned informovat FHS UK. V případě krádeže je povinen toto oznámit místně příslušnému oddělení policie. V případě poruchy je vypůjčitel povinen informovat bez zbytečného odkladu FHS UK, která zajistí opravu či výměnu věci.



Čl. 11

Vypůjčitel není oprávněn bez předchozího písemného souhlasu FHS UK přenechat vypůjčené věci k užívání jiné osobě.


Čl. 12

Vypůjčitel je povinen na výzvu  FHS UK předložit ke kontrole vypůjčené věci, a to ve lhůtě do 10 pracovních dnů ode dne doručení výzvy.


Čl. 13

Dojde-li k ukončení studia, pracovní smlouvy či podobného vztahu mezi vypůjčitelem a FHS UK, je vypůjčitel povinen věc ihned vrátit.



Toto opatření nabývá platnosti a účinnosti dnem podpisu.



V Praze dne 22. 8. 2016


Ing. arch. Mgr. Marie Pětová, Ph.D.

děkan


Poslední změna: 12. únor 2018 12:13 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám