• Aktuality

Aktuality

25. června 2020

Absolvent FHS UK Filip Herza laureátem prémie Otto Wichterleho AV ČR

Filip Herza, absolvent doktorského studia v oboru Integrální studium člověka - Obecná antropologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, se stal laureátem prémie Otto Wichterleho Akademie věd České republiky. Srdečně gratulujeme!


Absolvent FHS UK Filip Herza laureátem prémie Otto Wichterleho AV ČR (foto: AV ČR)


Zdůvodnění

Filip Herza patří k mimořádným vědeckým osobnostem nejmladší generace. Jeho vědeckým zaměřením je studium jinakosti, dále problematika dějin výzkumu a muzealizace kultury a kulturního dědictví. Aktuálně rozvíjí badatelský projekt, ve kterém sleduje specifickou pozici střední a východní Evropy v proměnlivých souřadnicích koloniálního a postkoloniálního světa. Soustředí se zejména na historickoantropologické přístupy k těmto tématům a jeho vědeckou exkluzivitu opakovaně dokládají publikace ve špičkových mezinárodních časopisech a v monografiích vydávaných prestižními nakladatelstvími. Z textů publikovaných v češtině je to mimo jiné letos vydaná monografie Imaginace jinakosti a pražské přehlídky lidských ,kuriozit’ v 19. a 20. století. Filip Herza absolvoval dlouhodobé studijní pobyty na univerzitách v Mnichově, Vídni, Budapešti a Tübingenu. Ještě jako Ph.D. student získal ocenění Jacques Derrida Prize platformy CEFRES za nejlepší odborný článek v oblasti humanitních a sociálních věd.


O ocenění

Ocenění je určeno perspektivním vědcům a vědkyním, kteří dosahují špičkových výsledků ve svých oborech a v době podání návrhu nepřesáhli věk 35 let.

Prémie pro mladé vědecké pracovníky ve svém názvu nese jméno profesora Otto Wichterleho na památku vynikajícího českého chemika světového formátu, jenž se stal po listopadu 1989 prezidentem Československé akademie věd.


Absolvent FHS UK Filip Herza laureátem prémie Otto Wichterleho AV ČR (foto: AV ČR)


Zdroj foto a textu: AV ČR

Další informace: na webu AV ČR


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám