• Aktuality

Aktuality

20. listopadu 2020

Václav Matoušek obdržel cenu Bedřicha Hrozného za tvůrčí počin

Během slavnostní připomínky 17. listopadu Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva byly ve Velké aule Karolina uděleny tradiční ceny za rok 2019, včetně Ceny Bedřicha Hrozného za tvůrčí počin.


Cenu Bedřicha Hrozného za tvůrčí počin byla udělena autorům kolektivní monografie „Krajina českých zemí v době třicetileté války v díle Matthäuse Meriana staršího”, Václavu Matouškovi, Růženě Zimové, Janu Chlíbcovi a Tomáši Janatovi. Jeden z oceněných autorů, prof. PhDr. Václav Matoušek, CSc., působí na Fakultě humanitních studií UK v rámci studijního programu Dějiny moderní evropské kultury.


Cenu Bedřicha Hrozného za tvůrčí počin byla udělena autorům monografie „Krajina českých zemí v době třicetileté války v díle Matthäuse Meriana staršího”,  Václavu Matouškovi, Růženě Zimové, Janu Chlíbcovi a Tomáši Janatovi. Foto: cuni.cz


Monografie je výsledkem práce interdisciplinárního týmu, který se zaměřil na analýzu souboru dvou desítek mědirytin z dílny Matthäuse Meriana staršího. Analyzované rytiny zobrazují válečné události z doby třicetileté války v českých zemích. Během studia vyvinul badatelský tým unikátní a v celé Evropě dosud ojedinělou metodu interdisciplinární analýzy, zahrnující aspekt historický, archeologický, umělecko-historický a také kartografický a geodetický.


Všem oceněným srdečně gratulujeme!

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám