• Aktuality

Aktuality

15. dubna 2021

Kniha "Odvaha ke svobodě" (Jan Sokol / Josef Beránek)

V Nakladatelství Vyšehrad vyšel knižní rozhovor s názvem „Odvaha ke svobodě“, Jan Sokol / Josef Beránek.


Debata nad knihou „Odvaha ke svobodě – Knižní rozhovor s Janem Sokolem“ (14. dubna 2021, 19:00)


Kniha "Odvaha ke svobodě" (Jan Sokol / Josef Beránek)

KOUPIT


Anotace

Knižní rozhovor v šestnácti kapitolách sleduje životní osudy Jana Sokola, jeho reflexe společenského dění a myšlenkové zrání. Dotýká se studia biblistiky, Nietzscheho díla, setkání s Janem Patočkou i v českém prostředí méně známých personalistů. Těžištěm jeho zájmu je filosofická antropologie, vztahy mezi filosofií a náboženstvím, filosofií a politikou. Zde pramení jeho přiléhavé a stručné postřehy k mezím svobody a lidských práv, k současné rodině, občanské společnosti, politice, evropské integraci. S precizností zlatníka promýšlí velká témata kultury, vzdělání a výchovy, na nichž stojí západní civilizace. Otázky, které si klade, čtenáře vedou nejen k pochopení širších souvislostí evropské historie, ale i k vděčnosti za život a svobodu, a především k touze předat je dalším generacím. V závěru knihy Jan Sokol stručně shrnuje hlavní myšlenky svých knížek, které nejsou zrovna běžné, a přitom jsou zásadně užitečné, nebo dokonce na výsost potřebné.


Debata nad knihou „Odvaha ke svobodě – Knižní rozhovor s Janem Sokolem“

Ve středu 14. dubna 2021 pořádala Knihovna Václava Havla a Nakladatelství Vyšehrad debatu nad knihou „Odvaha ke svobodě – Knižní rozhovor s Janem Sokolem“. S autorem rozhovoru, Josefem Beránkem, promluvil filosof Miroslav Petříček. Pořad je dostupný ke shlédnutí na Havel Channel či na YouTube.



Anotace akce

Je svoboda bezbřehou plání, kde si člověk může dělat, co se mu zamane? Jak se k sobě vztahují politika a náboženství? A co to znamená být členem občanské společnosti? Filosofie se odjakživa ptala na nespočet otázek – a v životě Jana Sokola tomu nebylo jinak. V šestnácti kapitolách knihy jsou zmapovány osudy a myšlenky uznávaného filosofa a vysokoškolského pedagoga.


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám