• Aktuality

Aktuality

18. října 2021

Rozhovor s Alenou Markovou v knize: Bělorusko. Na cestě ke svobodě

Vyučující Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy doktorka Alena Marková byla zařazena mezi nejvlivnější osobnosti na poli politických, uměleckých a intelektuálních elit, které dlouhodobě ovlivňují současný politický, umělecký a akademický diskurz o Bělorusku. Její rozsáhlý, částečně životopisný rozhovor o současném dění v Bělorusku byl otištěn v knize Dražanová, A. – Šupová, T., Bělorusko. Na cestě ke svobodě, Praha: Zlín, 2021.


Rozhovor s Alenou Markovou v knize: Bělorusko. Na cestě ke svobodě


Sérii rozhovorů s osobnostmi pocházejícími z Běloruska a z České republiky vedly novinářky Adéla Dražanová a Tereza Šupová. Mezi dalšími respondenty jsou například vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, disident Ales Bjaljacki, běloruské a české novinářky Iryna Chalipová a Petra Procházková nebo literát Max Ščur.


KOUPIT


Mgr. Alena Marková, Ph.D., je historičkou soudobých dějin. Působí na katedře historických věd FHS UK a dlouhodobě se věnuje současným dějinám Běloruska a Východní Evropy, otázkám národní identity, formování národů a post-socialistické transformaci. Je vedoucí řešitelkou mnoha odborných českých a mezinárodních projektů (4EU+ Alliance, GAČR, SVV, TRANS MZV ČR a další). Působí jako redaktorka časopisu The Journal of Belarusian Studies (BRILL).


Alena Marková je autorkou a redaktorkou Dějin Běloruska (Praha 2021) a dalších odborných publikací. Její kniha Šliach da savieckaj nacyji [Cesta k sovětskému národu] (Minsk 2016) obdržela cenu za nejlepší odbornou historickou monografii v oblasti běloruských studií za rok 2016 dle odborné poroty 7. Mezinárodního kongresu běloruských studií ve Varšavě.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám