• Aktuality

Aktuality

2. května 2014

FHS a Nakladatelství Karolinum

Ve čtvrtek 24. dubna se uskutečnilo jednání ediční komise Univerzity Karlovy, která schválila ediční plán ExternĂ­ odkaz Nakladatelství Karolinum pro rok 2014.  V loňském roce vydalo Karolinum i dvě publikace Fakulty humanitních studií UK: Zuzany Jurkové a kol. ExternĂ­ odkaz Pražské hudební světy a Jiřího Peška a Olivera Rathkolba ExternĂ­ odkaz Rakouský výzkum dějin 20. století /Zeitgeschichte in Bewegung. Die österreichische Erforschung des 20. Jahrhunderts. Další dvě, Karla Černého (ed.) Nad Evropou půlměsíc. Jak se díváme na muslimy a jak oni vidí nás a Jiřího Šubrta – Nicolase Maslowského a kol. Kolektivní paměť: K teoretickým otázkám, budou vydány v první polovině roku 2014.



Do edičního plánu na rok 2014 byly k vydání v Karolinu zařazeny tyto publikace navržené FHS UK:


Václav Hájek: Obzory a ruiny. Viditelné a neviditelné v romantické krajinomalbě

Bruno Nettl – Charles Capwell – Philip V. Bohlman – Isabel K.F. Wong – Thomas Turino: Excursions in World Music (překlad Zuzana Jurková a kol.)

Nico Stehr, Hans von Storch, Klima a společnost (překlad Jarmila Hájková, editor a autor předmluvy Karel Müller)

Marek Německý: Co drží společnost pohromadě? Pojetí societální komunity a konstitutivního symbolismu u Talcotta Parsonse, Richarda Müncha a Jeffreyho Alexandera


V roce 2013 vydalo Karolinum 61 učebních textů (plán 71), 101 monografií (plán 124) a 49 periodik (plán 74).


V roce 2014 plánuje vydat 53 učebních textů, 152 vědeckých publikací a 61 periodik.


Na UK byla schválena nová koncepce ediční politiky, v rámci níž byly pověřeny skupiny odborníků, kteří v současné době pracují na konkrétních zadáních týkajících se jednotlivých segmentů publikační činnosti UK (viz též ExternĂ­ odkaz http://www.cuni.cz/UK-4005-version1-koncepce_edicni_politiky_2013.pdf).


V nejbližší době bude připraven nový manuál pro autory, který bude dostupný na stránkách nakladatelství.


Distribuci knih vydaných v českém jazyce zajišťuje Karolinum prostřednictvím firmy Kosmas a ve svém knihkupectví v Celetné ul., knihy v anglickém jazyce distribuuje prostřednictvím University of Chicago Press. V poslední době nejlépe prodávanou knihou v angličtině je práce Jana Sokola Thinking About Ordinary Things : A Short Invitation to Philosophy, kterou Karolinum připravilo jak v tištěné, tak elektronické verzi. Kromě Karolina existuje na UK mnoho dalších vydavatelských subjektů (nakladatelství jednotlivých fakult či kateder), kterým Karolinum nabízí služby DTP pracoviště (sazba) i tiskárny, a navíc přislíbilo prodávat a propagovat ve svém knihkupectví v Celetné ulici kromě své produkce i knihy vydané na fakultách či katedrách, které jsou vydávány pod hlavičkou UK. Týká se to i publikací FHS, které jsou vydávány na základě doporučení ediční komise FHS. Jsou to jednak doporučené kvalifikační práce bakalářské, magisterské i doktorské, jednak práce pedagogů a studentů FHS řešené v programu PRVOUK či podpořené z jiných fakultních a dalších zdrojů. Přístup k elektronickým publikacím pro studenty i pedagogy UK, a to jak k monografiím, tak učebním textům i periodikám, vyřešilo Karolinum navázáním spolupráce s celosvětovým distributorem ExternĂ­ odkaz ebrary. Od dubna 2014 jsou do katalogu ebrary vkládány tituly vydané na UK (ExternĂ­ odkaz seznam dostupných titulů). Do konce roku 2014 plánuje Nakladatelství Karolinum zpřístupnit celkově přes 200 titulů ExternĂ­ odkaz elektronických knih a podpořit jejich distribuci i v dalších českých a zahraničních knihovnách. Pro členy akademické obce UK je přístup k jednotlivým titulům k dispozici na Portálu elektronických zdrojů Univerzity Karlovy zdarma. Další informace o ebrary a elektronických zdrojích a databázích dostupných v knihovnách UK najdete v ExternĂ­ odkaz článku ředitelky ExternĂ­ odkaz Knihovny společenských věd T. G. Masaryka v Jinonicích PhDr. Aleny Matuszkové.



ExternĂ­ odkaz Odborné elektronické informační zdroje - tisíce předplacených knih a časopisů v síti UK




Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám