• Aktuality

Aktuality

27. října 2015

Helena Haškovcová: Lékařská etika

Haškovcová H.: Lékařská etika, 4. vydání, Praha, Galén 2015, 225 stran


Publikace má učebnicový charakter, který vychází v aktualizované a rozšířené formě už po čtvrté. Je určena především medikům a mladým lékařů, stejně tak jako dalším reprezentantům pomáhajících profesí, kteří pracují ve zdravotnictví, případně sociálních službách.


Text je rozdělen do 22 kapitol a celé řady podkapitol. Nejprve je uvedena terminologie lékařské etiky. Následuje historie zejména české lékařské etiky, základní i novodobé etické kodexy, zejména Úmluva o biomedicíně. Výběr dalších etických témat je reprezentativní. Např. právo na informace o zdravotním stavu, právo ženy a dítěte, ochrana osobních dat, etické problémy v experimentální medicíně a laboratorních oborech, etické problémy transplantací. Nechybí etické problémy v geriatrii a v závěru života stejně, jako výčet nejčastějších chyb, mýtů a omylů v lékařské etice.  


Klíčová slova:

Lékařská etika, dějiny lékařství, etické kodexy, asistovaná reprodukce, porodnictví, transplantologie, geriatrie, laboratorní medicína, eutanazie, paliativní medicína


Vydání této publikace finančně podpořila Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Více zde.


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám