• Aktuality

Aktuality

31. května 2023

Vyjádření děkanky FHS UK k dosud učiněným krokům a aktuální situaci ve věci podnětů podaných ombudsmance UK

Jak s ohledem na fakultu, tak i já osobně jsem brala od počátku podněty studentek oboru OH-SD velmi vážně. Věnovala jsem jim proto zásadní pozornost a úzce spolupracovala s ombudsmankou UK i poradní komisí, která byla v té věci na UK ustavena. Bezprostředně po té, co jsem se o problémech dozvěděla, jsem vyvázala pedagogy z výuky. Dne 6. března vydala ombudsmanka stanovisko, které bylo výsledkem dlouhého šetření komise a obsahovalo konkrétní doporučení směrem ke všem zúčastněným (tedy stěžovatelkám, pedagogům, na jejichž chování stížnosti mířily, fakultě i univerzitě).


Na základě doporučení ombudsmanky jsme vzhledem k pedagogům učinili veškerá možná opatření v souladu s tím, co nám pracovně-právní předpisy, zejména zákoník práce, dovolují. Přičemž je nutno brát v potaz i fakt, že oba kolegové prostřednictvím svých právních zástupců vyjádřili k postupu šetření výhrady. Situaci problematizuje i skutečnost, že se ve svědectvích zmiňované incidenty měly stát již před delší dobou. Kdybychom se o nich dozvěděli dříve, případně bezprostředně poté, mohli bychom situaci také dříve řešit a zajistit případné důkazy.


Stěžovatelkám jsem se především jménem fakulty omluvila, nabídla schůzku i bezplatnou psychosociální a právní pomoc. Stěžovatelky rovněž dostaly informaci o možnosti podat oznámení správním orgánům, případně i orgánům činným v trestním řízení včetně možnosti podání civilní žaloby k soudu.


Celá situace byla předložena k vyjádření Etické komisi UK. Jakmile bude v této věci zřejmé její stanovisko, budeme postupovat přesně dle jejích doporučení, tak jako tomu bylo i v případě doporučení ombudsmanky UK.


Pokud jde o doporučená systémová opatření, na FHS proběhly ve spolupráci s akademickým senátem osvětové akce pod názvem FHSafe. Na fakultě byla také připravena anonymizovaná anketa, která měla zmapovat situaci s ohledem na bezpečnost akademického prostředí. Vzhledem k tomu, že paní ombudsmanka chystá ve spolupráci s RUK šetření celouniverzitní, které by mělo proběhnout v řádu několika měsíců, rozhodli jsme se na FHS počkat a šetření nezdvojovat.


Na základě výše uvedeného jsem přesvědčena, že jsme jako fakulta učinili vše, co jsme učinit mohli. A v našem úsilí vytvářet pro studentky a studenty bezpečné prostředí, což patří i k programovým prioritám příštího vedení fakulty, budeme pokračovat.


Ing. arch. Mgr. Marie Pětová, Ph.D.

děkanka FHS UK

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám