• Aktuality

Aktuality

22. listopadu 2013

Mezinárodní konference Finanční aspekty středověké ekonomiky


O peníze jde konec konců velmi často. Přitom již delší dobu stojí hospodářské dějiny na okraji zájmu nejen české medievistiky. Iniciovat výzkum na tomto poli bylo jedním z cílů mezinárodní konference, kterou ve dnech 17.–19. října 2013 uspořádala Fakulta humanitních studií UK ve spolupráci s Centrem medievistických studií. Zúčastnilo se jí 25 badatelů z osmi zemí střední a západní Evropy.


Mezinárodní konference Finanční aspekty středověké ekonomiky



V prvním tematickém bloku zazněly příspěvky věnující se peněžním poměrům ve středověké Evropě, monetární politice a kurzům peněz ve vazbě na dálkový obchod, druhý blok byl zaměřen na státní finance, úvěr a zástavní politiku středověkých panovníků, ve třetím byly představeny účty a účetní knihy městské provenience a čtvrtý blok se týkal finančních aktivit církve na příkladu papežských legátů a pražské kapituly. Každý referát provázela živá diskuse, k nejzajímavějším patřila debata o počátcích podvojného účetnictví ve střední Evropě či o digitálních edicích středověkých účtů. Pro zahraniční účastníky byla připravena exkurze do Kutné Hory spojená s návštěvou mincovny a stříbrného dolu.




Celkově lze říci, že se konference setkala s velmi dobrým ohlasem. Zazněly dokonce návrhy, aby se v Praze vytvořila tradice podobně zaměřených konferencí. Za zvlášť potěšitelnou lze považovat nabídku britských kolegů vydat konferenční sborník v prestižní ediční řadě nakladatelství ExternĂ­ odkaz Palgrave Macmillan Palgrave Studies in the History of Finance. Půjde o vůbec první publikaci v anglickém jazyce věnovanou středověkým financím ve střední Evropě, která bude sloužit jako základ pro komparaci s finančními poměry na Západě.


Roman Zaoral



Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám