• Aktuality

Aktuality

25. listopadu 2013

Jiří Tourek: Každý člen akademické obce může ovlivnit dění na fakultě


Již za necelý týden proběhnou na Fakultě humanitních studií UK ExternĂ­ odkaz volby do akademického senátu. Volby se budou konat od soboty 30. listopadu do středy 4. prosince 2013 včetně, a sice v areálu FHS UK v Jinonicích a Vokovicích. Na průběh voleb, důležitá rozhodnutí, která čekají budoucí i stávající senátory a také na všechny ostatní důležité informace jsme se zeptali předsedy volební komise Mgr. Jiřího Tourka.


Jiří Tourek: Každý člen akademické obce může ovlivnit dění na fakultě




Pane magistře, mohl byste prosím pro začátek specifikovat, na koho se vlastně vztahuje právo volit členy akademického senátu a o jakou konkrétně volbu jde v tomto roce?

Právo volit mají všichni, kdo právě studují na fakultě a všichni, kdo zde učí, čili akademičtí pracovníci. Dohromady tvoříme akademickou obec. Učitelé si volí zástupce z učitelů, kdežto studenti si volí své zástupce mezi studenty. Senát se také skládá z těchto dvou skupin, zástupců akademiků a zástupců studentů. Jako každý rok volíme do našeho fakultního senátu pět studentských senátorů a čtyři akademické pracovníky (ti se volí na dva roky a střídají se ob jeden rok, tedy čtyři letos a další čtyři příští rok).




Proč je z vašeho pohledu důležité jít k volbám a co konkrétně je v kompetenci akademických senátorů?

Akademická obec je společenství, je to komunita lidí, kteří spolu tráví velké množství významného času. Aby bylo takové společenství živé, aby bylo vitální a silné, je třeba o něj pečovat, je potřeba se starat. Někteří jsou aktivní v hodinách, jiní v spolku Studenti FHS, další zase v nějakém kroužku či klubu a jiní třeba v senátu. Většina může svou příslušnost ke své fakultě, ke svému společenství vyjádřit například tím, že jde volit. Podpořit svou komunitu a zvolit si lidi, kteří je pak budou zastupovat.


S tím souvisí ty kompetence. Senátor nemá mnoho přímých kompetencí, přesto však má velké možnosti věci ovlivňovat a přímo měnit. Na zasedání senátu například ovlivňuje podobu zkušebního řádu nebo jiné věci, které se přímo a bezprostředně týkají studentů ale i učitelů a jejich pobytu na fakultě. Studenti například dlouhodobě prosazují a také uskutečňují evaluaci, tedy hodnocení výuky studenty. Studenti tedy mají možnost vyjádřit se anonymně k jednotlivým kurzům. Senátoři se také domlouvají a v senátu pak např. rozhodují o tom, komu a kolik poskytne fakulta na různé akce z takzvaného Studentského konta. Každý rok se tak podporuje například Filmový klub.




A co byste zmínil jako nejdůležitější rozhodnutí, která stávající i budoucí senátory čekají v nejbližších dvou letech? Je to např. volba budoucího děkana fakulty v roce 2015?

Naší fakultu, tedy naše společenství, čeká v roce 2015 volba nového děkana. To je bez diskuse nejdůležitější věc. Tím se určí směřování fakulty na další čtyři roky. Ze senátorů, kteří budou zvoleni letos, ho budou volit jen učitelé, ti se volí na dva roky, tedy do roku 2015. U studentských senátorů to budou až ti zvolení příští rok, tj. v roce 2014.


Na příští rok 2014 je toho ale také hodně. Myslím, že ještě neskončila kontroverze se státnicemi, také zmíněná evaluace se bude dále řešit. Důležité ale nejsou jen konkrétní rozhodnutí, novely různých řádů a předpisů, rozpočet či dlouhodobý záměr. Jde také o to, že studentští senátoři zastupují studenty, přinášejí – můžou přinášet – na jednání nejrůznější podněty a problémy od studujících a například je pak mohou předat dál, dát na vědomí vedení fakulty. To je moc důležitá činnost.


Všichni senátoři, studenti i učitelé, spolupracují s vedením fakulty v tom smyslu, že například schvalují rozpočet nebo některé novely, tím ale vykonávají i funkci kontrolní, mohou a mají upozorňovat na problémy, které ve věcech vidí.






Souhlasil byste s tvrzením, že každý člen akademické obce může zásadním způsobem ovlivnit dění na fakultě právě prostřednictvím zvolených akademických senátorů? Jak taková komunikace mezi senátory a např. studenty probíhá?

Každý člen akademické obce určitě může ovlivnit dění na fakultě. Na to dokonce senát ani nepotřebuje, stačí být aktivní, příležitostí je spousta. Pro studenty je to například spolek Studenti FHS UK, o. s., anebo časopis Humr. Ti stále hledají nové a aktivní lidi, kteří mají nápady a chuť něco dělat. V senátu pak určitě prostřednictvím svých zástupců, senátorů může člověk působit na směřování fakulty, na jednotlivá rozhodnutí, na řešení problémů, které okolo vnímá.



Děkuji Vám za rozhovor.




Kateřina Tourková


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám