• Aktuality

Aktuality

10. září 2014

Upozornění pro zahraniční studenty po příjezdu ze západní Afriky a Konga, z oblastí výskytu horečky způsobené virem EBOLA

V současné době jsou hlášeny epidemie onemocnění vyvolaného virem EBOLA, které postihují některé země západní Afriky (Guinea, Libérie, Sierra Leone, Nigérie) a Kongo.


Co je Ebola: závažné infekční onemocnění, které více než v polovině případů končí smrtí nemocného.


Jak se přenáší: přenáší se přímým kontaktem s krví nebo s jinými tělesnými tekutinami (například moč, sliny) od osoby nemocné Ebolou (živé či zemřelé). Onemocnění se přenáší i pohlavním stykem s osobou, která onemocnění prodělala     a to i po 3 měsíce po vyléčení. Nakazit se onemocněním Ebola lze i kontaktem           s volně žijícími zvířaty (opice, antilopy, netopýři).


Onemocnění se nepřenáší vzduchem.


Doba od nákazy do propuknutí příznaků je 2-21 dní.


Co dělat po návratu z rizikové oblasti: pokud cestujete z rizikové oblasti, po dobu 21 dní sledujte svůj zdravotní stav. V případě jakéhokoliv horečnatého onemocnění, nevysvětlitelné únavy, bolesti svalů, bolesti hlavy, bolesti  v krku, průjmu, zvracení a následně krvácení je třeba vyloučit podezření, že by se  mohlo o toto onemocnění jednat.  Neopouštějte byt a kontaktujte ihned telefonicky svého ošetřujícího lékaře, popřípadě zdravotnickou záchrannou službu na telefonním čísle 155.


Dne 8. září 2014


Hlavní hygienik ČR



Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám