• Aktuality

Aktuality

6. října 2016

Vize profesora Jana Sokola

Ve středu 5. října 2016 proběhlo v Pražské křižovatce – kostele sv. Anny slavnostní předání Ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 profesoru Janu Sokolovi, filosofovi, překladateli, vysokoškolskému pedagogovi, publicistovi a spoluzakladateli Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Ten cenu převzal z rukou Dagmar Havlové v den nedožitých osmdesátých narozenin prezidenta Václava Havla.


Vize profesora Jana Sokola (foto: IForum)


Profesor Jan Sokol započal svůj slavnostní den setkáním se studenty a profesory při rozpravě na téma "Nežít jen pro sebe," při které seznámil posluchače se svojí "vizí" světa a žití v něm. Během slavnostního předávání pak profesor Sokol obdržel diplom a pamětní berlu sv. Vojtěcha vyrobenou Jiřím Plieštikem a přednesl projev, za který by se nemusel stydět ani prezident, jak poznamenala při předávání ceny Táňa Fischerová.


Jan Sokol se tak zařadil po bok významných osobností a laureátů Ceny VIZE 97, jako je světoznámý sémiotik a myslitel Umberto Eco, významný český geolog, spisovatel, filosof a popularizátor vědy Václav Cílek, významná spisovatelka, lingvistka a psychoanalytička Julia Kristeva a mnoho dalších.


Mezinárodní Cena VIZE 97 je udělována od roku 1999 význačným myslitelům, kteří svým dílem překračují tradiční rámec vědeckého poznání, přispívají k chápání vědy jako integrální součásti obecné kultury, nekonvenčním způsobem se zabývají základními otázkami poznání, bytí a lidské existence. Je zároveň možností představit široké veřejnosti názory a tendence současného vědeckého myšlení a seznámit ji s významnými a silnými osobnostmi naší doby. Osobnostmi jako je profesor Jan Sokol.


Sára Wienerová

6. 10. 2016



Sledujte záznam slavnostního předání Ceny VIZE 97

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám