• Aktuality

Aktuality

2. prosince 2016

Centrum fenomenologického výzkumu: závěry a úspěchy

K 31. prosinci 2016 skončí velký vědecký projekt UNCE probíhající od 1. ledna 2012 Centrum fenomenologického výzkumu, které je centrem excelence při Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. V týmu vědců a badatelů, který působí pod vedením ředitele centra docentem Alešem Novákem, nechybí studentům fakulty známé tváře, jako Ladislav Benyovszky, Jana Kružíková, Jiří Tourek, Taťána Petříčková, Jakub Marek, Hans Rainer Sepp, Jan Bierhanzl, Stanislav Synek, Martin Vrabec a Karel Novotný.


Centrum fenomenologického výzkumu: závěry a úspěchy (ilustrační foto)


Dle slov ředitele Aleše Nováka projekt univerzitního centra fenomenologického výzkumu sjednotil dílčí badatelské záměry a osobnosti působící na FHS. Jednak okruh spolupracovníků soustředěných okolo doc. Ladislava Benyovszkyho, jednak reprezentanty mezinárodního programu Erasmus-MasterMundus soustředěných okolo doc. Karla Novotného. Oba badatelské okruhy se zabývají fenomenologickou filosofií německé a francouzské provenience, která i nadále zůstává populárním tuzemským filosofickým směrem díky působení Jana Patočky, k jehož odkazu se výzkumné centrum hlásí. Konkrétním obsahem bádání je fenomenologická filosofie jak tradičního (Husserl et al.), tak recentního ražení (Barbaras, Henry, Zahavi et al.).


Projekt si kladl za úkol zvětšit prestiž mateřské univerzity a zvýraznit tak i její badatelský status prostřednictvím přispívání do tuzemské i mezinárodní vědecké diskuze vědeckými články, monografiemi, konferenčními příspěvky či odbornými překlady.


Za největší úspěch považuje ředitel centra ustavení Ročenky pro filosofii a fenomenologický výzkum, která vychází od roku 2011. Dále zmiňuje uspořádání "ekumenické" konference s názvem Živá fenomenologie v roce 2014, jež sezvala k diskusi a představila zástupce všech tuzemských pracovišť, na kterých se pěstuje fenomenologická filosofie, a jejímž dokladem je stejnojmenné mimořádné číslo Filosofického časopisu. Za významné lze též označit přednášky nejvýznamnějších zahraničních odborníků, které bylo možné pozvat díky podpoře z prostředků výzkumného centra: Peter Trawny, Holger Zaborowski či Kenneth Maly.


Všem odborníkům působícím při centru, a kteří odvedli za pět let množství záslužné práce, patří uznání a dík nejenom naší fakulty, ale i celé univerzity.


Sára Wienerová

2. 12. 2016


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám