• Aktuality

Aktuality

19. ledna 2017

Druhá sezóna studentské solidarity

Studentské hnutí za solidaritu vzniklo na Univerzitě Karlově na podzim 2015 jako odpověď na reakci české veřejnosti na uprchlickou krizi. Rozhodli jsme se, že ke kultivaci diskuse můžeme coby studenti přispět prostřednictvím vzdělávání. Začali jsme proto chodit na střední školy a zpočátku hovořit o svých dobrovolnických zkušenostech z balkánských hranic a z azylových středisek v Německu. Postupně bylo svědectví doplněno širším kontextem, kdy jsme se se studenty začali bavit o historii a politické situaci blízkovýchodních zemí, o islámu a o dalších aspektech migrace, jež česká média často prezentovala pod šokujícími titulky.


Studentské hnutí za solidaritu


Od začátku bylo naším cílem informovat, otevírat perspektivy a problematizovat. Kromě středních škol jsme se zaměřili na přednášky a akce ve veřejném prostoru a v nich pokračujeme i v novém akademickém roce. Situace se sice změnila a k řeckým břehům nepřiplouvá tolik lodí jako minulý rok, ale potřeba přemýšlet, argumentovat, zaujmout postoj a ve vhodnou chvíli jednat, v žádném případě nepolevila.


Tento podzim pražská skupina SHzS diskutovala například se studenty Akademie řemesel v Praze, na Gymnáziu Elišky Krásnohorské nebo na Základní škole Vašatova v Kladně. Na AVU jsme přivítali Tomáše Kociána, šéfa humanitární mise Člověka v tísni v Sýrii a před Vánoci postavili na Náměstí Republiky vlastenecký betlém, tedy prostor bez Arabů, uprchlíků a Židů.


V září jsme uspořádali v Holostřevech u Plzně setkání pro všechny týmy, které pracují po republice, a konečně jsme se po roce virtuální komunikace setkali tváří v tvář. Kromě debat se zajímavými hosty jsme rekapitulovali uplynulý rok a naše výhledy do budoucna.


Ve své aktivitě hodláme rozhodně i nadále pokračovat. Chcete se k nám přidat, máte nápad, který byste spolu s námi rádi zrealizovali nebo chcete na své střední škole uspořádat přednášku o migraci? Ozvěte se nám buď na email nebo facebookovou stránku Studentské hnutí za solidaritu. Budeme se na vás moc těšit!


Studentské hnutí za solidaritu



Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám