• Aktuality

Aktuality

24. ledna 2017

Univerzita třetího věku: Gaudeamus igitur senes dum sumus

Univerzita třetího věku na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, stejně jako na jiných fakultách nebo univerzitách, umožňuje posluchačům nejenom z řad seniorů docházet na kurzy a přednášky a zapojuje je tak do procesu celoživotního vzdělávání. FHS je přesto se svou U3V výjimečná a zcela odlišná.


Univerzita třetího věku na FHS UK


Jednotlivé přednášky z oblasti antropologie, sociologie, historie, psychologie, ekonomie či filosofie jsou totiž posluchači U3V navštěvovány společně se studenty denního studia, pro které jsou určeny. Studenti U3V tak sedí v lavicích po boku studentů, kteří by mohli být jejich vnuky či vnučkami a prostředí, které tak vzniká, je motivující a prospěšné pro všechny zúčastněné. Posluchači U3V musí udržet s řádnými studenty tempo a drží se tak v kondici, vyučující získají zvídavé a aktivní studenty a řádní studenti získají zdravou konkurenci.


Jak potvrzuje jeden z posluchačů U3V, Dr. Joseph F Vedlich – „U3V znamenala naprosto radikální změnu ve využití mého volného času, kterého jako sedmdesátiletý důchodce mám vcelku dosti. Zcela bezpochyby se zlepšil můj obecný zdravotní stav, zlepšila se mi paměť a kombinační schopnosti.“


Programu U3V zahrnujícího více jak 35 přednášek pro denní studenty se za oba semestry loňského akademického roku 2015/2016 zúčastnilo na 339 posluchačů. Mezi vyhledávané a hojně navštěvované přednášky pak patřily Moc, peníze a právo prof. Jana Sokola, Člověk a náboženství Mgr. Ondřeje Skripnika, Budoucnost demokracie PhDr. Ivana Ryndy nebo úvodní filosofický vedený garantem kurzů na U3V doc. Zdeňkem Pincem.


Zápis do letního semestru právě probíhá, pokud tedy váháte, zda Univerzitu třetího věku začít navštěvovat, nebo ji doporučit svým prarodičům, tak právě vám jsou určena slova doktora Vedlicha - „Upravil bych první sloku studentské hymny De brevitate vitae z „Gaudeamus igitur iuvenes dum sumus“ na „Gaudeamus igitur senes dum sumus“ - Radujme se dokud jsme staří. A díky všem, kteří nám to umožňují.“


Sára Wienerová

24. 1. 2017


Všechny informace o Univerzitě třetího věku na FHS UK najdete na těchto webových stránkách.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám