• Aktuality

Aktuality

6. dubna 2017

Nová kniha Aleny Markové: Cesta k sovětskému národu. Národnostní politika bělorusizace, 1924–1929

V běloruštině právě vyšla nová kniha Mgr. Aleny Markové, Ph.D., Cesta k sovětskému národu. Národnostní politika bělorusizace, 1924-1929. Kniha vyšla v nakladatelství časopisu Běloruský historický přehled.


Mgr. Alena Marková, Ph.D., působí na Pracovišti historické sociologie Fakulty humanitních studií UK a věnuje se otázkám nacionalismu, národní identitě a specializuje se na terén východní a střední Evropy.


Proč v meziválečném Bělorusku uměli Židé běloruštinu často lépe než samotní Bělorusové? Proč se v sovětských meziválečných učebnicích zavrhuje odvěké bratrství slovanských národů? Jak vůbec došlo k tomu, že komunistická strana v jedné fázi podpořila intenzivní procesy národní emancipace a rozvoje národní identity, aniž by si uvědomovala, že to protiřečí ideálu proletářského internacionalismu?


Na tyto a jiné otázky odpovídá první svého druhu ucelená syntéze věnovaná rozboru sovětské národnostní politiky bělorusizace, která probíhala v meziválečném Bělorusku (1924-1929). Kniha se zabývá procesy formování moderního běloruského národa a s nimi spojenými procesy formování národní identity. Rozebírají se sovětským státem podporované procesy rozvoje národního jazyka (běloruštiny) a jeho pronikání do doposud značně rusifikované oblasti vzdělání, školství a státní správy. Současně se analyzují reakce samotného obyvatelstva na tyto procesy. Pozornost se věnuje často protichůdným vztahům komunistické strany a národně orientovaných elit, řeší se příčiny úspěchů a současného selhání intenzivních národotvorných procesů.


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám