• Aktuality

Aktuality

25. září 2017

5 otázek na proděkana pro bakalářské studium na FHS UK Richarda Ziku

Proděkan pro bakalářské studium na FHS UK Richard Zika


Jaké jsou novinky v bakalářském studiu?

V tomto akademickém roce jde především o vytvoření nové studijní povinnosti, kterou se zabývám v odpovědi na následující dotaz. Kromě toho je pro letošní prváky zrušena Reference netlumočené přednášky a z Letní školy se stala jen informační akce.


Nový povinný kurz Akademické psaní, o co jde? Proč se takový kurz přidal?

Jde o kurz Proseminář k akademickým dovednostem, který je ve studijním plánu doporučen na druhý semestr studia.

Především jde o to, aby se zlepšila schopnost studentů psát akademické texty. Stále ještě mají velké rezervy, mnozí z nich i při psaní bakalářské práce. Dobré je myslím i to, že se v těchto seminářích všichni studenti prvního ročníku setkají s učiteli ze Společenskovědního modulu (zatím to byli jen učitelé Filosofického nebo Historického modulu v Prosemináři k interpretaci textů). Seznámí se s nimi a lépe pochopí, jak se mají připravovat na příslušné atesty.


S jakými dotazy se na vás studenti nejčastěji obracejí?

Mě se ptají hlavě na záležitosti týkající se mé učitelské práce. V uplynulém zkouškovém období to byly nejčastěji dotazy na mé konzultační hodiny. Bohužel jsem musel improvizovat a řadě studentů jsem tím znepříjemňoval život, což mě pochopitelně mrzí. Otázky k organizaci studia směřují obvykle na Studijní oddělení a Sekretariát bakalářského studia.


Máte nějaká doporučení pro nové nebo i stávající studenty?

Novým studentům jsem už na Letní škole doporučil, aby vzali vážně oba prosemináře. V nich se rozhodne o tom, jestli se stanou dobrými studenty a nakonec i absolventy našeho bakalářského studia. Stávající studenty bych poprosil, aby začali včas pracovat na svých bakalářkách. Spoustu jinak dobrých prací poškodil nedostatek času, který jim autoři mohli věnovat. Naposledy se to ukázalo u zářijových obhajob.


V čem je podle Vás hlavní přínos studia tohoto oboru a co je na něm to nejcennější?

Hlavní přínos Studia humanitní vzdělanosti pro mě spočívá v tom, že se v něm studenti učí všímat si toho, co je ve světě kolem nich důležité, a řádně o tom přemýšlet.


Ptala se: Lucie Džurdženiková

25. 9. 2017

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám