• Aktuality

Aktuality

20. února 2018

Vyšla nová kniha "Třebel 1647" od Václava Matouška (ed.)

V nakladatelství Krigl vyšla nová kniha s názvem „Třebel 1647. A Battlefield of the Thirty Years’ War from the Perspective of History, Archeology, Art-history, Geoinformatics, and Ethnology“. Tým autorů pod vedením Václava Matouška, který vyučuje na Katedře sociální a kulturní ekologie při Fakultě humanitních studií UK, pochází z různých vědních oblastí. Kniha tak nabízí interdisciplinární pohled na období třicetileté války.


Třebel 1647. A Battlefield of the Thirty Years’ War from the Perspective of History, Archeology, Art-history, Geoinformatics, and Ethnology.


Kniha je druhým přepracovaným vydáním monografie „Třebel. Obraz krajiny s bitvou“, vydané nakladatelstvím Academia v roce 2006. 1. vydání je již zcela rozebrané. Monografie shrnuje výsledky široce pojatého mezioborového studia bojiště z roku 1647 pod hradem Třebelí v západních Čechách. Terénní výzkum bojiště byl zahájen v roce 1988 a s několika přestávkami probíhal až do roku 2017. Těžištěm výzkumu byl především archeologický výzkum sedmi pozůstatků polních opevnění obou armád. Tři čtvercové předsunuté reduty, dvě švédské a jedná císařská. Dále liniové opevnění císařské baterie a tři části opevnění základního tábora švédské armády. Nejdůkladněji byla prozkoumána císařská reduta v lese u obce Svahy a švédská dělostřelecká pevnost na vrchu Hrotku nad obcí Boudy. Unikátní a v celé Evropě dosud ojedinělý je objev švédské skalní, dělostřelecké pevnosti na vrchu Hrotku. Švédové zde v létě roku 1647 využili lom na vulkanit. V půlkruhové skalní stěně vylámali čtyři střílny. Za skalní stěnou nasypali místy až 2,5 m vysokou a nejméně 2 m širokou rampu, na níž pak rozmístili čtyř půl kartouny, tj. 24 liberní děla.


Zvláštní pozornost byla věnována dvěma rytinám bojiště publikovaným původně v roce 1652 v VI. svazku publicistického díla Theatrum Europaeum. Interdisciplinární tým tvořený archeologem, historikem umění a dvěma kartografy důkladně analyzoval věrohodnost rytin a způsob jejich tvorby.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám