• Aktuality

Aktuality

7. září 2018

Vyšla nová kniha Zuzany Jurkové: Romští muzikanti v 21. století. Rozhovory s Olgou Fečovou, Josefem Fečem, Pavlem Dirdou a Janem Duždou

Fakulta humanitních studií UK vydala novou česko-anglickou knihu muzikoložky doc. Zuzany Jurkové s názvem „Romští hudebníci v 21. století. Rozhovory s Olgou Fečovou, Josefem Fečem, Pavlem Dirdou a Janem Duždou“ („Romani Musicians in the 21st Century: Interviews with Olga Fečová, Josef Fečo, Pavel Dirda, and Jan Dužda“).


Zuzana Jurková: Romští muzikanti v 21. století. Rozhovory s Olgou Fečovou, Josefem Fečem, Pavlem Dirdou a Janem Duždou (2018).


Základem česko-anglické publikace jsou rozsáhlé životopisné rozhovory se čtyřmi osobnostmi, které v posledních dekádách hrály a dnes hrají významnou roli na romské hudební scéně v ČR: s Olgou Fečovou, Josefem Fečem jun., Pavlem Dirdou a Janem Duždou. Kromě toho, že je každý z nich výraznou individualitou, jsou zároveň reprezentanty fenoménů, s nimiž se v prostředí romské hudby lze setkat opakovaně – a prostřednictvím osobních rozhovorů jim tak lze porozumět zblízka. V úvodním textu jednak autorka zasazuje zpovídané osobnosti do širších společenských souvislostí, jednak se zamýšlí nad jejich podílem na utváření podoby toho, co je dnes v ČR prezentováno jako romská hudba. Kromě české a anglické verze textu obsahuje publikace i dokumentární fotografie, přibližující aktivity všech čtyř protagonistů.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám