• Kalendář

Kalendář

‹  Duben 2024  ›

PoÚtStČtSoNe
1234567
PoÚtStČtSoNe
891011121314
PoÚtStČtSoNe
15161718192021
PoÚtStČtSoNe
22232425262728
PoÚt
2930

22. dubna 2024

Další Seminář odborníků životního prostředí SKE se týká adaptace měst na globální environmentální problémy

Je třeba, aby se města zelenala - nejen doslovně v podobě městské flóry, ale i obrazně ve smyslu přizpůsobování stále intenzivnějšímu oteplování planety. Jaké mohou být nástroje této adaptace představí další z cyklu Seminářů odborníků životního prostředí SKE. Vystoupí na něm Fabio Masi, který pracoval na mnoha projektech zaměřených zejména na problematiku udržitelného vodního hospodářství.


22. dubna 2024

Inovační workshop kreativního myšlení: Jak ovládnout svou kreativitu a využít ji v praxi

Hledáte možná nová řešení v rámci svého studia/výzkumu a nedaří se vám pohnout z místa? Chcete rozvíjet svou kreativitu a naučit se myslet out of the box? Rádi byste zlepšili efektivitu (například) svého time managementu? Stojíte o to zvládnout dovednost, kterou můžete prakticky využít při studiu, bádání i v jakékoliv práci?

Přijďte na Inovační workshop, na kterém vám představí lektoři Centra pro přenost poznatků a technologií UK efektivní tvůrčí techniky myšlení (Design Thinking). Pomůžou vám v řešení specifických problémů - např. nastavení služby, designu produktu, nastavení procesů, a to jak při studiu, výzkumu, v práci nebo i v běžném životě.


23. dubna 2024

Orchestr Berg na FHS: Zvuková procházka + Koncert pro 100 metronomů (vstup zdarma)

Nechte se 23. 4. vtáhnout do zvukové krajiny a pak si nechejte udat rytmus. Srdečně zveme na jedinečný, zvuků a hudby plný večer, který speciálně pro Fakultu humanitních studií připravil orchestr Berg.


24. dubna 2024

Přednáška Kostase Biliūnase o vlivu krajiny na pozdně barokní architekturu

The presentation outlines a research that focuses on the aesthetic-psychological relationship between Late Baroque churches and the natural elements of the place. The very idea of such a relationship is based on philosophical and Baroque theoretical arguments. It is the approach of architectural phenomenology that enables one to research this theme. Theoretical and practical ways have been opened up by Christian Norberg-Schulz, who, however, has not provided a precise practical tool. As a result, a combined contextuality method is being developed, incorporating several methods from architectural phenomenology. A pilot research of 11 churches, together with their natural environment in the Grand Duchy of Lithuania, in Trakai Voivodeship, has been carried out. This research has highlighted common specific features suggesting the landscape as an important factor shaping the expression of Late Baroque architecture.


25. dubna 2024 – 27. dubna 2024

Konference Bohumil Hrabal neidylický

Hrabal – synonymum idyly. Aspoň pro většinovou společnost, jež díla Bohumila Hrabala vnímá především skrze filmové adaptace. Jeho tvorba ale skýtá skrytější a překvapivě daleko hojnější aspekt: neidyličnost. Proč právě tento rys Hrabalových textů oslovuje spíše zahraniční čtenáře, přijedou do Nymburka diskutovat znalci nebo překladatelé jeho knih z Francie, Japonska, Německa nebo Polska, kde patří stále k nejčtenějším autorům. Doplní je přední znalci Hrabalova díla z České republiky.


25. dubna 2024

Sociologické kafe s Barbarou Jabłońskou

Přijďte na další ze série přednášek Sociologické kafe, která se bude věnovat diskurzu, jeho kritické analýze a tomu, jak je lze využít ke studiu hudby a společnosti. Přednese ji Barbara Jabłońska z Jagollenské univerzity v Krakowě.


7. května 2024

Brunch pro zahraniční vědkyně působící v Česku

Srdečně zveme na brunch pro zahraniční vědkyně, které působí v českých výzkumných institucích. Pozvání přijala Zsófia Csajbók, která působí na Fakultě humanitních studií jako odborná asistentka na Katedře psychologie a věd o životě. Brunch pořádá NKC - Gender a věda a zvány jsou všechny vědkyně napříč disciplínami. Událost je v angličtině a je třeba se na ni registrovat.


21. května 2024

Snídaně s rektorkou na FHS

Jaké jsou aktuální výzvy Univerzity Karlovy? Jaké kreativní nápady by mohly UK posunout dopředu? Co nás drží zpátky? Kde chceme být za pět let? Jedna z cest komunikace, jak tyto otázky probrat, je v neformálním prostředí u kávy a croissantu, případně českého koláče! Srdečně zvu nejen studenty a studentky, ale všechny zaměstnance UK na nová, opakovaná snídaňová setkání, kde můžeme společně a v příjemné atmosféře probírat řadu univerzitních témat. Počet míst je omezen, na každé akci se sejdeme ve skupině 10 lidí. Pokud se snídaně zúčastní zahraniční studentky či studenti, nebo zahraniční zaměstnanci UK, bude konverzace probíhat částečně v angličtině. Těším se na vaše nápady a názory!


24. června 2024 – 25. června 2024

Mezinárodní konference After Kant k příležitosti 300 let od narození I. Kanta

Na Fakultě humanitních studií proběhne konference k příležitosti 300. výročí narození osvícenského filozofa Immanuela Kanta. Konference se zaměří na jeho odkaz zejména z hlediska filozofie umění a estetiky. Abstrakty lze zasílat do 20. února 2024.


Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám