• Aktuality

Aktuality

15. ledna 2024

Aktualizace opatření po tragédii na Filozofické fakultě UK


Vážené kolegyně, vážení kolegové,


v návaznosti na tragickou událost, ke které došlo před Vánoci na Filozofické fakultě UK, se na Vás na prahu nového roku obracím s aktualizovanými informacemi. Tato událost nepřestává tíživě dopadat na většinu z nás a je zřejmé, že se s ní jako celá akademická obec Univerzity Karlovy budeme vyrovnávat ještě mnoho týdnů, spíše měsíců. Stejně jako vedení univerzity a všichni ostatní děkani a děkanky jsem nicméně přesvědčena, že je třeba zároveň pokračovat v akademické činnosti a pracovat na tom, aby naše univerzita a fakulta i nadále zůstaly otevřeným společenstvím vyučujících, studujících a zaměstnanců, jež přispívá k pěstování humanistických hodnot v naší společnosti.


Konkrétně bych Vás ráda informovala o následujícím:


1. Nebudeme měnit harmonogram akademického roku, tj. bude pokračovat výuka v posledním týdnu semestru, na kterou naváže zkouškové období.


2. Pokud by však někdo ze studujících s ohledem na proběhlé události potřeboval/a specifický přístup v rámci svého studia, prosím ať se obrátí na paní proděkanku Bittnerovou ( ), která se pokusí najít řešení jeho či její situace.


3. I když se jednalo o ojedinělý případ útoku a dle informací od Policie ČR nic nenasvědčuje další hrozbě, vedení univerzity spolu s odborníky usilovně pracuje na přípravě opatření k posílení pocitu bezpečí ve všech budovách univerzity. Rovněž vedení FHS plánuje v následujícím kalendářním roce posílit a propracovat bezpečnostní opatření naší fakulty. Jedná se zejména o zpracování bezpečnostní studie měkkých cílů budovy FHS, vypracování metodických podkladů, jak jednat v krizových situacích a provádění navazujících bezpečnostních školení. Vedení fakulty zároveň požádalo vedení univerzity o zahrnutí FHS do implementace připravovaného univerzitního systému KISS (Krizový informační a svolávací systém), který umožňuje rychlé zasílání zpráv v případě mimořádných událostí.


4. Ještě jednou bych chtěla vyjádřit velký dík všem zaměstnancům a studujícím, kteří se velmi rychle zapojili do různých forem podpory a pomoci. Vedení Filozofické fakulty UK jsme také ihned po tragické události nabídli možnost využití našich prostor v lednu a únoru, aby v naší budově mohly v případě zájmu probíhat jejich zkoušky a zápočty.


5. I nadále platí, že v případě potřeby se mohou vyučující, studující i zaměstnanci fakulty obracet na psychologickou pomoc UK Pointu a dalších center. Doporučení UK na podporu psychického zdraví po tragické události je sdíleno v předchozí aktualitě a opětovně obsahuje kontakty, kam je možné se obracet o pomoc.


Vážené kolegyně, vážení kolegové, přejme si, ať celá univerzita vyjde z této těžké a bezprecedentní situace, jež přinesla mnoho bolesti z nenahraditelné ztráty na životech a zdraví, jako ještě soudržnější společenství vyučujících, studujících a zaměstnanců semknuté kolem hodnot demokracie, lidských práv a humanismu, na nichž naše alma mater stojí.


Přeji Vám jen vše dobré v roce 2024.


Věra Sokolová,

děkanka


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám