• Aktuality

Aktuality

3. listopadu 2016

Nová kniha: Význam kmenové společnosti v 21. století

V Nakladatelství Lidové noviny vyšla nová kniha našeho spolupracovníka doktora Karla Černého z pracoviště oboru Historická sociologie Fakulty humanitních studií UK s názvem Význam kmenové společnosti v 21. století.


Zatímco v západních společnostech význam rodových vazeb znatelně ustupuje do pozadí, na Blízkém východě je tomu i na počátku 21. století přesně naopak.


Řada odborníků se domnívá, že překotné události posledních čtyř let, souhrnně označované jako Arabské jaro, tento trend ještě umocnily. Chystaná monografie proto rozebere význam a roli kmenů na Blízkém východě hned z několika úhlů pohledu — například z hlediska bezpečnosti, fungování států vybudovaných na kmenovém principu. Publikace si také všimne prolínání kmenových struktur s demokratickými volebními procesy a stranou nezůstane i mnohdy konfliktní vztah mezi muslimským náboženským právem a kmenovými zvykovými kodexy.

Publikace Význam kmenové společnosti v 21. století bude první z chystané řady Blízký východ na křižovatce, kterou NLN připravuje v koedici s Metropolitní univerzitou Praha. V následujících letech by měly přijít na řadu svazky zaměřené například na postavení žen v blízkovýchodních společnostech, bezpečnostní situaci regionu nebo rozvoj tamních médií.


KOUPIT

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám