• Aktuality

Aktuality

27. června 2024

Účast FHS na šetření o dobrovolnické činnosti v ČR

Dnes 25. června 2024 se uskutečnila veřejná prezentace výsledků šetření o dobrovolnické činnosti, které v roce 2023 realizoval Český statistický úřad. Jednalo se o unikátní průzkum, kdy bylo šetřeno jak organizované, tak neorganizované dobrovolnictví, a které ukázalo význam nestátních neziskových organizací pro společnost. Jednou z expertek v pracovní skupině, která se podílela na koncepci výzkumu spolu s ČSÚ, byla naše kolegyně z Katedry sociologie a zároveň proděkanka pro akademické kvalifikace a kvalitu vzdělávání docentka Tereza Pospíšilová. Odborně se věnuje tématům filantropie, dobrovolnictví a dárcovství.


"Jedním ze zásadních úkolů tohoto šetření bylo vyčíslit počet zapojených dobrovolníků a jejich podíl v dospělé populaci – míru dobrovolnictví. Do dobrovolnictví se zapojil každý pátý respondent (19,2 %), což představuje 1 662,2 tis. obyvatel ČR ve věku 15 a více let. Míra dobrovolnictví žen (21,4 %) byla vyšší než míra dobrovolnictví mužů (16,9 %), muži ale uváděli větší počet hodin věnovaných dobrovolnictví," uvádí zpráva z tiskové konference Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Dalším zajímavým výsledkem šetření bylo to, že lidé pomáhali převážně organizovaně, tj. dobrovolnická činnost byla nejčastěji organizována neziskovou, charitativní, církevní organizací, spolkem, klubem, zdravotnickým nebo sociálním zařízením.


Tisková konference k výsledkům šetření o dobrovolnické činnosti v České republice


Detailnější informace o šetření naleznete v analýze a tiskové zprávě ČSÚ či v přílohách na webu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace.




Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám