Fakultní Grand tour, září 2019 – jižní Itálie

Vážení kolegové, milí přátelé!

Rádi bychom vás již tradičně pozvali na letošní poznávací cestu pořádanou Fakultou humanitních studií UK pro studenty a zaměstnance fakulty a také pro zájemce z řad přátel FHS.

Letošní cesta bude již dvanáctá, zamíříme opět na jih a našim cílem se stane jižní Itálie! Navštívíme největší město jihu, Neapol, starořímská města Pompeje, Herkuláneum i ostrov Capri a budeme pokračovat až na jih za sluncem a mořem do oblasti Basilicata a Apulie.


Termín: 13. – 29. září 2019 (pátek – neděle, 16 dní)


Neapol (foto: Shutterstock)


Program:

  • 1. den, pátek 13., odjezd cca 17:00

  • 2. den, sobota, příjezd do Pompejí. Bude-li čas, prohlídka Pompejí.

  • 3. den, neděle, Herkulaneum + Pompeje a/nebo Neapol

  • 4. den, pondělí, královský zámek Caserta se zahradou

  • 5. den, úterý, ostrov Capri (individuální cesta; loď 50-70 €)

  • 6. den, středa, Neapol - Národní galerie a/nebo Archeologické museum

  • 7. den, čtvrtek, vykopávky města Paestum s řeckými chrámy + přejezd na jih

  • 8. den, pátek, Metapontum + moře

  • 9. den, sobota, starověké skalní měst Matera + moře (rezervní půl den)

  • 10. den, neděle, přejezd do Apulie, den u moře (rezerva pro každý případ)

  • 11. den, pondělí, barokní perla jižní Itálie Lecce

  • 12. den, úterý, přístav Brindisi + zastávka v mestečku Ostumi

  • 13. den, středa, městečko Alberobello s tradičními domky trulli - cesta na sever k Bari

  • 14. den, čtvrtek, přístavní město Trani + hrad Castel del Monte

  • 15. den, pátek, odjezd na sever, perla renesance, město Ascoli Piceno, nocleh

  • 16. den, sobota, cesta zpět

  • 17. den, neděle, návrat v ranních/dopoledních hodinách.


Vzhledem k tomu, že program je náročný a dlouhý, počítejte prosím s tím, že budeme možná muset improvizovat a program měnit. Svět dalekých cest si nelze přizpůsobit ani ochočit, je třeba přizpůsobit sám sebe.


Co jsou fakultní výlety? Zjistěte více.



Capri (foto: Shutterstock)


Doprava:

Klimatizovaný autobus s kapacitou 49 míst, má WC a o přestávkách je obvykle možné v české měně pořídit u řidičů kávu, chlazené pivo, vodu apod.


Ubytování:

Budeme spát v kempech ve stanech, obvykle s vodou a elektřinou, záchodem i sprchou. Počítejte s cenami okolo 5-7 EUR, podobná cena bývá i za stan (pokusíme se domluvit množstevní slevu). Platit se bude na místě v hotovosti (odhad na celou cestu je cca 200€/osoba). Je proto důležité mít s sebou vlastní spací pytel a stan (mohou se domluvit dvojice či více lidí do skupiny). Kempy budeme volit, pokud možno, u moře (u pláže).


Výbava:

Větší část cesty bychom si snad měli ještě užít mediteránního léta, proto plavky s sebou! Kdo bude chtít objevovat též italské kostely a chrámy, ať nezapomene na oblečení s delším rukávem a nohavice/sukně/šaty pod kolena.


Stravování:

Zcela individuální, bude jako vždy čas na restaurace i si nakupovat v obchodech. V kempech lze často i vařit a vždy je možné vařit na vlastním plynovém vařiči, základ lze vézt s sebou a čerstvé potraviny dokupovat cestou.


Vstupné:

Na většině míst platí pro studenty s ISIC určitá sleva. Veškerý program s placeným vstupem bude individuální a dobrovolný. Kdo nebude chtít platit cenu přívozu na ostrov Capri, může strávit den v Neapoli nebo si vytvořit jiný program.


Přihlášení:

Přihlášení i další informace na adrese: . Do e-mailu uveďte, prosím, své jméno a jména spolucestujících (je potřeba vždy upřesnit, kdo je a kdo není studentem FHS), příp. další z vašeho hlediska důležité informace. Závaznou se přihláška stává v momentě zaplacení.

Vzhledem k tomu, že nejde o žádný oficiální organizovaný zájezd, ale o společnou akci skupiny individuálních zájemců, je třeba zajistit vše tak, aby případný výpadek jednotlivce neohrozil celou skupinu. Za registrovaného účastníka výletu bude považován pouze ten, kdo zaplatí za cestu, tj. za autobus 7.000,- Kč (podrobné instrukce, jakým způsobem zaplatit, Vám pošleme poté, co nám napíšete na výše uvedenou e-mailovou adresu). V případě, že se takto zaregistrovaný zájemce nakonec nebude chtít nebo moci zúčastnit, bude mu záloha vrácena pouze za předpokladu, že autobus bude plně obsazen a na jeho místo se najde jiný zájemce. Z toho vyplývá, že čím dříve to odstupující jedinec dá vědět, tím je větší šance na nalezení náhradníka a tím i na vrácení zálohy. V opačném případě záloha propadne a bude použita na zaplacení prázdného místa.


Pro studenty FHS: cesta se letos vypíše v SIS jako blokový kurs, za který dostanete kredity. Po návratu vás automaticky do kursu zapíšu a díky tomu se bude vyplácet stipendium, které pokryje náklady na autobus.


Lecce (Foto: Shutterstock)


Zváni jsou nejen studenti a učitelé FHS, ale také jejich přátelé, partneři, příbuzní. Počet míst je omezený, ozvěte se proto, prosím, co nejdříve.

Těším se na setkání a společnou cestu,


za organizátory

Jiří Tourek, Ph.D.


Poslední změna: 11. duben 2019 09:28 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám