Jak se proměňuje učitelské povolání?

Tisková zpráva, 22. května 2020


Jak se proměňuje učitelské povolání?


Jedinečná kniha, která v angličtině přibližuje proměny českého učitelského povolání v posledních generacích, vychází v angličtině. Autorkou knihy Teachers on the Waves of Transformation (česky Učitelé na vlnách transformace) je Dana Moree.


Kniha vychází s podtitulem School Culture Before and After 1989 (kultura školy před rokem 1989 a po něm). Věnuje se tomu, jak velké změny ve strukturách a kultuře společnosti v uplynulých desetiletích promítly do vnímání učitelského povolání. Kniha tyto proměny zkoumá a snaží se jim porozumět s pomocí důkladného výzkumu na dvou školách v menším městě ve středních Čechách. Autorka zde sleduje osudy dvou generací učitelů. Při rozhovorech s pedagogy, vedením i rodiči se zaměřuje na oblast vztahů, hodnot, sdílených příběhů i symbolického a rituálního světa – tedy na kulturu školy. Kniha má 204 stránek a vychází v Nakladatelství Karolinum.


Jak se přizpůsobujeme?

„Záměrem knihy je porozumět tomu, jak velké historické změny ovlivňují jemné předivo vztahů, jak a proč se přizpůsobujeme a to jak starým, tak i novým pořádkům, a jak si můžeme uchovat integritu a autenticitu v měnícím se světě,“ vysvětluje autorka Dana Moree a doplňuje: „Prostředí školy se stává jakýmsi mikrosvětem, ve kterém to vše můžeme vnímat pod drobnohledem naší každodennosti.“


O autorce:

Mgr. Dana Moree, Dr., působí na studijním programu Občanské společnosti Fakulty humanitních studií UK.Zabývá se tématy, které se týkají interkulturního soužití, jako jsou identita, kultura, procesy vyloučení, inkluze, kulturní nedorozumění a konflikt. V posledních letech se věnovala výzkumům, které se zaměřovaly na vliv společenských změn na oblast vzdělávání a angažovanost jednotlivců i skupin. Dále se věnuje divadlu utlačovaných a to jak prakticky, tak i výzkumně.


O studijním pragramu Občanské společnosti FHS UK:

Jde o první pracoviště v České republice, které je zaměřeno na problematiku občanské společnosti a občanského sektoru. Propojuje teorii a praxi, výzkum a jeho aplikaci ve všech tématech, kterými se zabývá. Jde například o filantropii, dobrovolnictví, lidská práva, udržitelný rozvoj, sociální inovace a podnikání, společenskou odpovědnost firem, řízení lidských zdrojů a další. Více informací najdete zde: https://ksos.fhs.cuni.cz/



Kontakty:

  • Mgr. Dana Moree, Dr.,studijní program Občanské společnosti FHS UK

  • Mgr. Filip Poštulka, mediální zástupce FHS UK, M: 724 104 295,


Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává autorská práva Fakulta humanitních studií UK, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.


Poslední změna: 12. listopad 2020 14:08 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám