Vzniká nový web zaměřený na studium severských jazyků

Vzniká nový web zaměřený na studium severských jazyků


Tisková zpráva, 17. května 2021


V pondělí 17. května, kdy Norové slaví státní svátek, se rozběhne jedinečný projekt, který bude inspirovat studenty ke studiu malých evropských jazyků. Webový portál Severskejazyky.cz spouští Fakulta humanitních studií UK (FHS UK). Projekt bude šířit informace o méně známých, avšak dobrodružných jazycích.


Na textech k jednotlivým jazykům se podílela desítka českých autorů, kteří je začali studovat většinou ze zájmu a nadšení. Pro některé z autorů se tyto jazyky staly povoláním, jiní je mají jako životní vášeň. I o jejich cestě a vztahu k Severu se na návštěvnících webu dozví.


Dvanáct jazyků

Severské jazyky mají v tuzemsku nádech exotiky, drsné a čisté přírody i osobité literatury. Návštěvníci webu zřejmě zjistí, že při pohledu do větší hloubky je to poněkud odlišné a že severských jazyků je mnoho. Web se detailně věnuje následujícím jazykům: Norština – Dánština – Švédština – Finština – Islandština – Faerština – Sámština – Grónština – Tornedalská finština – Kvénština – Romština – Staroseverština.



Propojení s výukou

Web Severskejazyky.cz vznikl v rámci projektu „Jazyková pluralita: podpora malých jazyků a kultur“ a je podpořen Fondy EHP. V rámci projektu jsou na FHS UK některé z těchto jazyků nyní vyučovány, takže se s nimi studenti mohou v rámci bakalářského studia seznámit blíže. Portál je spuštěn díky spolupráci s neziskovou organizací Skandinávský dům, která pravidelně pořádá zajímavé kulturní akce.


Kultura i tradice

„Věříme, že nový web dokáže inspirovat nejen studenty, ale všechny zájemce o severské jazyky a o skandinávské země vůbec. Snaží se ukázat, že ke každému jazyku se váže určitá kultura a způsob uvažování a že právě z toho vyrůstá pluralita tradic, na níž Evropa stojí,“ vysvětluje Marie Novotná, vedoucí Katedry jazyků a literatury FHS UK, která je hlavní řešitelkou projektu.


Kontakty

  • Mgr. Marie Novotná, Ph.D.,

    Vedoucí Katedry jazyků a literatury FHS UK

  • Filip Poštulka, mediální zástupce FHS UK, M: +420 724 104 295,


Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává autorská práva Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno



Poslední změna: 21. květen 2021 15:45 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám