Festival Zabydli džungli! upozorní na nevyužitý prostor před FHS UK

Festival Zabydli džungli! upozorní na nevyužitý prostor před Fakultou humanitních studií


Prostor před budovou Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy oživí v týdnu od 9. do 14. května 2023 festival Zabydli džungli!. Akce s bohatým kulturním a komunitním programem si klade za cíl oživit předpolí FHS UK, ale zejména upozornit na nevyužitý prostor a naznačit jeho budoucí možnosti rozvoje a využití. Organizátoři festivalu připravili pro návštěvníky pestrý kulturní program, který bude po celou dobu festivalu přístupný zdarma. Program realizuje Kreativní Praha ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy, Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy, Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, Containallu, KineDok za podpory hlavního města Prahy a městských částí Praha 7, Praha 8 a Praha-Troja. Program k dispozici zde.

Přednášky na FHS UK denně navštíví tisíce studentů, v blízko stojících budovách kolejí 17. listopadu žije na 1 500 studentů z celé České republiky i zahraničí. Této situaci a vytížení budov však neodpovídá úprava a využití veřejného prostoru v okolí FHS. Na to se rozhodli reagovat organizátoři festivalu Zabydli džungli!. „K potřebné revitalizaci prostoru před Fakultou humanitních studií dlouhodobě vybízím a upozorňuji na jeho nedostatečnost. Oslovila jsme proto ke spolupráci Kreativní Prahu, Institut plánování a rozvoje a další partnery a společným kulturním programem chceme na tuto neutěšenou situaci upozornit,“ vysvětluje stiuaci situaci děkanka FHS UK, Marie Pětová. Týdenní festival si klade za cíl oživit okolí fakulty, upozornit na urbanisticky nevyužitý prostor a naznačit jeho další možnosti rozvoje a využití. Proto se organizátoři festivalu budou po celý čas trvání akce zajímat i o představy studentů, zaměstnanců školy, obyvatelů kolejí i místních o podobě tohoto místa.


Týden plný kulturního programu se bude odehrávat nejen v předpolí FHS UK, ale například i v blízkém Trojském zámku, který spravuje Galerie hlavního města Prahy, nebo v zahradách Troji. Návštěvníci se mohou těšit na diskuse, komentované procházky, koncerty, projekce, ale i úplně nové zážitky jako je vítaní ptačího zpěvu, sportovní den s Containellem či queer háčkování. Zajímavý program se odehraje v zahradě Trojského zámku, od úterý do neděle tu bude pro návštěvníky připravena interaktivní zvuková zahrada Sonic garden. Společnou komunikaci mezi Trojským zámkem a FHS UK pak oživí po celý týden zvuková mapa i komentované procházky. „Předpolí Fakulty humanitních studií ještě nikdy neožilo kulturou v takové míře, jak otmu bude během festivalu Zabydli džungli! Jsme rádi, že se nám ve spolupráci s partnery podařilo zajistit tak pestrý program, který návštěvníkům festivalu umožní podívat se na toto prostředí jinýma očima,“ doplňuje k programu festivalu programový manažer Kreativní Prahy Ondřej Horák. Program festivalu je určen studentům, odborným pracovníkům, obyvatelům přilehlých městských částí i zájemcům o kulturu ve veřejném prostoru a je po celou dobu trvání zdarma.



Kontakt:

  • Veronika Havlíková, Kreativní Praha, M: +420 605 502 723,





Poslední změna: 9. květen 2023 15:06 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám