Mezi oblíbené jazyky vyučované na FHS patří i čínština

Mezi oblíbené jazyky vyučované na FHS patří i čínština

Fakulta humanitních studií poskytuje svým studentům vzdělání v řadě oborů, mezi které patří samozřejmě i výuka jazyků. Dnes již nikoho nepřekvapí, že studenti FHS mohou navštěvovat kurzy latiny nebo starořečtiny, věděli jste ale, že mezi oblíbené jazyky vyučované na FHS patří i čínština?


Autor: Topika26 – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5336087


Zásadní zásluhu na tom má Mgr. Veronika Teryngerová, která čínštinu na FHS vyučuje. V rámci čtyřsemestrálního kurzu svým studentům poskytuje základy čínské fonetiky a gramatiky. Studenti tak mají možnost pochopit systém psaní znaků, s čímž se pak pracuje při osvojování slovní zásoby pro běžnější konverzační situace. Jak ovšem vyučující dodává: „Je to dobrý začátek, ale je to opravdu jen začátek jinak poměrně dlouhé cesty“.


Krom toho, že se studenti v rámci kurzu učí čínsky, dozvídají se také informace o čínských kulturních specifikách, dostávají řadu kreativních úkolů, podnikají gastroexkurzi do čínské restaurace a sinofonní oblast poznávají i díky pozvánkám na veřejné akademické či kulturní akce.


Studenti, kteří úspěšně absolvují kurzy čínštiny, se pak nezřídka věnují dalšímu rozvoji v rámci studia v sinofonních oblastech nebo v rámci samotného studia sinologie. Jednou z cílových destinací těchto studentů je Taiwan, kde Taipeiská obchodní a ekonomická kancelář každoročně nabízí stipendium pro studenty a kde v současné době tak studují dvě absolventky kurzu Mgr. Teryngerové. Současným studentům je pak umožněno zúčastnit se besedy právě s těmito lidmi, kteří jim mohou zprostředkovat svoje zážitky a zkušenosti. „Díky magistře Teryngerové jsem se odhodlala vyzkoušet stáž na Taiwanu, abych čínštinu nezapomněla v průběhu léta, a od té doby mě to tam táhlo zpět. Takže jsem se sem přestěhovala, teď žiji v Taipei (…) Paní Teryngerová má pokaždé praktické rady do života a velmi zábavné příběhy. Vždy se mi snažila pomoci a díky ní si nepřipadám, že tomuto novému prostředí čelím sama.“ Hodnotí své zkušenosti se studiem v zahraničí, ale i s výjimečný přínosem Mgr. Teryngerové Petra Vondrušková: „Popravdě, na hodiny čínštiny jsem se vždy těšila, byla to moje motivace, abych vůbec do školy ten den došla. Paní Teryngerová je neuvěřitelně talentovaná učitelka, umí vysvětlit a udělat hodinu zajímavou. Dbá na preciznosti a vidí, kdo přichází s opravdovým odhodláním.“ Podobně své zkušenosti hodnotí Martina Lilli Tvrzová: „Díky paní Teryngerové jsem se dozvěděla o stipendiu od taiwanské vlády, které jsem pak s pomocí paní Teryngerové získala, a odjela se učit čínštinu ‘do terénu’ na půl roku.“


Mgr. Veronika Teryngerová


Za vším jsou lidé a snaha Mgr. Veroniky Teryngerové je toho potvrzením. Je to především snaha vést hodiny živě, zaujmout, podnítit zvědavost jak stran čínského jazyka, tak i kultury, s výsledkem, že se na další cestu poznání vydají studenti sami a z vlastní vůle.


Každý říjen do kurzu čínštiny na FHS nastoupí 40 studentů, celý kurz dokončí pět až sedm z nich. Budete mezi nimi i Vy?


Sára Wienerová

27. 9. 2017


Poslední změna: 12. únor 2018 12:19 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám