Festival Humanity a Solidarity s podtitulem #Býtbezdomova již v dubnu v Rock Café

Tisková zpráva, Praha, 11. dubna 2018


Již třetí ročník akce Festival Humanity a Solidarity proběhne 17. dubna 2018 v pražském klubu Rock Café pod taktovkou zájmového spolku Studenti FHS UK – tentokrát se zaměřením na bezdomovectví. Účastníci festivalu si budou moci poslechnout tematickou debatu mezi aktéry zapojenými do problematiky, zhlédnout uměleckou výstavu Obrazů bez domova a poslechnout si několik hudebních interpretů. Výtěžek ze vstupného pořadatelé věnují organizaci ASLIDO, asociace lidí pro domov.


Stěžejním bodem programu letošního ročníku festivalu bude debata mezi zástupci čtyř stran angažovanými v problematice bezdomovectví. Kromě představitelů akční skupiny ASLIDO, kteří mají s bezdomovectvím osobní zkušenost, se bude jednat o pomáhající organizace (Jako doma – Homelike, o.p.s.; Ženy v ohrožení, Farní charita Praha 1), vědce zabývajícími se problematikou bezdomovectví (antropoložka FHS UK Mgr. Barbora Bírová) a zástupce politických činitelů, kteří problematiku mohou ovlivnit na politické úrovni (účast přislíbila Olga Richterová, Piráti).


Festival Humanity a Solidarity s podtitulem #Býtbezdomova již v dubnu v Rock Café


K festivalu každoročně patří benefice, jejíž výtěžek letos poputuje skupině dobrovolníků, kteří sami žili, anebo stále žijí, bez střechy nad hlavou, a přesto pomáhají dalším v této nelehké situaci. Jedná se o již zmíněnou organizaci ASLIDO, asociaci lidí pro domov, jejímž cílem je „podpořit skupinu lidí bez domova v zapojování do řešení jejich vlastní obtížné situace a stimulovat dialog mezi aktéry angažovanými v problematice bezdomovectví“.


„Jako studenti Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy cítíme potřebu přiložit ruku k dílu a přispět ke kultivaci veřejné debaty o problémech současné doby,“ přibližují svůj záměr Studenti FHS UK. „Snažíme se především přinést relevantní informace a zprostředkovat osobní kontakt s lidmi ve vybraných problematických situacích. Letos chceme účastníkům přiblížit, kdo to jsou lidé bez domova, jaké může bezdomovectví nabýt podob, s jakými problémy se lidé bez domova potýkají, jaké se jim dostává pomoci a jak se může každý k pomoci připojit.“


Neodmyslitelnou součástí festivalu je i hudební a umělecký program. Hudební část akce zahájí písničkářka Sara Caramatti tematickým songem o domově, následovat bude pardubická rocková skupina Donrvetr, dále interpretka Johuš Matuš s experimentální rural-pop elektronickou hudbou a jako poslední zahraje synthpop kapela Minimum. Občerstvení zajistí Kuchařky bez domova a své výrobky nabídnou Ženy v ohrožení. S předstihem od hlavního festivalového dne proběhne již 8. dubna v 17 hodin vernisáž výstavy Obrazů bez domova, která bude v Rock Café k vidění až do 30. dubna.


K aktuálnímu ročníku akce patří i ohlédnutí za těmi minulými. V předchozím Festivalu Humanity a Solidarity s podtitulem #Bytzidemdnes chtěli organizátoři poukázat na současné životy lidí židovského původu a s ohledem na minulost etnika (zejména první poloviny minulého století) upozornit na proměnlivost společenského přístupu k podobným menšinám, a to zejména s paralelou na současné vnímání muslimů. V debutním ročníku Festivalu Humanity a Solidarity pak Studenti FHS UK v době strachu z tzv. uprchlické krize poukazovali na přínos migrace pro naši společnost.


Více informací o letošním ročníku Festivalu Humanity a Solidarity najdete zde.


Kontakt:

  • Zuzana Terry, Studenti FHS UK, z.s., Pátkova 2137/5, 182 00 Praha 8 - Libeň, M: +420 774 482 600, E: , www.studenti.fhs.cuni.cz


  • Mgr. Filip Poštulka, mediální zástupce fakulty, Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Pátkova 2137/5

    182 00 Praha 8 - Libeň


Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává autorská práva Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy a Studenti FHS UK, z.s., je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.


Poslední změna: 12. listopad 2020 13:24 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám