Architektonicky oceňované prostory hostí SERIES OF MIRAGES

Architektonicky oceňované prostory hostí SERIES OF MIRAGES


Tisková zpráva – 27.10.2022


Přeludy ožívají na výjimečné výstavě v nové budově FHS UK


Umělecká intervence výtvarníka Jana Dudeška se funkčně a esteticky propojila s vynikající architekturou. Budova FHS UK, která získala Národní cenu za architekturu udílenou v rámci Grand Prix Architektů, totiž hostí sérii přeludů – instalaci SERIES OF MIRAGES.


„Atrium FHS UK od architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře je prostor velice působivý a monumentální. Je ale zároveň otevřený dalším uměleckým vstupům, které nijak neomezuje – naopak, spíše k nim vyzývá, ať již jde o umění výtvarné či hudbu,“ vysvětluje děkanka FHS UK Marie Pětová a doplňuje: „Výtvarná intervence Jana Dudeška působí v budově velmi dynamicky – barevné záblesky se totiž proměňují s tím, jak divák budovou prochází a mění tak svůj úhel pohledu.“


Výstava je k vidění v budově FHS UK – za jejíž rekonstrukci získali architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař Národní cenu za architekturu 2021. Oba tvůrci jsou rovněž nositeli prestižního ocenění Architekt roku 2022.



O Janu Dudeškovi

Pochází z Pardubic. V šedesátých letech odešel do Švýcarska, dnes střídavě žije v Pardubicích a Curychu. Jeho autorské objekty zpravidla citlivě rezonují s místy svého usazení, a to v přeneseném i pravém slova smyslu. Využívají jejich přirozenou akustiku nebo je vědomě rozeznívají.


Kontakt

  • Mgr. Filip Poštulka, mediální zástupce FHS UK, M: +420 724 104 295,


Text této zprávy, k němuž vykonává autorská práva Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy a dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno







Poslední změna: 1. listopad 2022 14:51 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám