• Aktuality

Aktuality

10. března 2022

Otevřený dopis ruských vědců a vědeckých novinářů proti válce s Ukrajinou

Na prosbu našich akademických kolegů z Ruska zveřejňujeme otevřený dopis ruských vědců a vědeckých novinářů proti válce s Ukrajinou. Text byl publikován na webu vědeckého časopisu https://trv-science.ru/2022/02/we-are-against-war/ v několika světových jazycích v den začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 a v průběhu dalšího dne čítal na 7500 tis. podpisů. Nyní je původní stránka se seznamem signatářů nedostupná, přesto sdílíme dopis v českém i ruském znění na fakultních komunikačních platformách.


Otevřený dopis ruských vědců a vědeckých novinářů proti válce s Ukrajinou

My, ruští vědci a vědečtí novináři, vyjadřujeme důrazný protest proti nepřátelským akcím zahájeným ozbrojenými silami naší země na území Ukrajiny. Tento fatální krok vede k obrovským lidským obětem a podkopává základy zavedeného mezinárodního bezpečnostního systému. Odpovědnost za rozpoutání nové války v Evropě leží zcela na Rusku.


Pro tuto válku neexistuje žádné rozumné ospravedlnění. Pokusy využít situaci na Donbasu jako záminku k zahájení vojenské operace nejsou věrohodné. Je zcela zřejmé, že Ukrajina nepředstavuje hrozbu pro bezpečnost naší země. Válka proti ní je nespravedlivá a zjevně nesmyslná.


Ukrajina byla a zůstává zemí nám blízkou. Mnozí z nás mají na Ukrajině příbuzné, přátele a vědecké kolegy. Naši otcové, dědové a pradědové společně bojovali proti nacismu. Rozpoutání války kvůli geopolitickým ambicím ruského vedení, poháněného pochybnými historiosofickými fantaziemi, je cynickou zradou jejich paměti.


Respektujeme ukrajinskou státnost, která je založena na skutečně fungujících demokratických institucích. S pochopením se stavíme k evropské volbě našich sousedů. Jsme přesvědčeni, že všechny problémy ve vztazích mezi našimi zeměmi lze vyřešit mírovou cestou.


Zahájením války odsoudilo Rusko sebe sama k mezinárodní izolaci, do pozice země-vyvrhele. To znamená, že my, vědci, už nebudeme moci dělat svou práci pořádně, vždyť provádět výzkum je nemyslitelné bez plnohodnotné spolupráce s kolegy z jiných zemí. Izolace Ruska od světa znamená další kulturní a technologickou degradaci naší země při naprosté absenci pozitivních vyhlídek. Válka s Ukrajinou je krokem nikam.


S hořkostí si uvědomujeme, že naše země, která rozhodujícím způsobem přispěla k vítězství nad nacismem, se nyní stala iniciátorem nové války na evropském kontinentu. Požadujeme okamžité zastavení všech vojenských akcí namířených proti Ukrajině. Požadujeme respektování suverenity a územní celistvosti ukrajinského státu. Požadujeme mír pro naše země. Zabývejme se vědou, ne válkou!


Открытое письмо российских ученых и научных журналистов против войны с Украиной

Мы, российские ученые и научные журналисты, заявляем решительный протест против военных действий, начатых вооруженными силами нашей страны на территории Украины. Этот фатальный шаг ведет к огромным человеческим жертвам и подрывает основы сложившейся системы международной безопасности. Ответственность за развязывание новой войны в Европе целиком лежит на России.


Для этой войны нет никаких разумных оправданий. Попытки использовать ситуацию в Донбассе как повод для развертывания военной операции не вызывают никакого доверия. Совершенно очевидно, что Украина не представляет угрозы для безопасности нашей страны. Война против нее несправедлива и откровенно бессмысленна.


Украина была и остается близкой нам страной. У многих из нас в Украине живут родственники, друзья и коллеги по научной работе. Наши отцы, деды и прадеды вместе воевали против нацизма. Развязывание войны ради геополитических амбиций руководства РФ, движимого сомнительными историософскими фантазиями, есть циничное предательство их памяти.


Мы уважаем украинскую государственность, которая держится на реально работающих демократических институтах. Мы с пониманием относимся к европейскому выбору наших соседей. Мы убеждены в том, что все проблемы в отношениях между нашими странами могут быть решены мирным путем.


Развязав войну, Россия обрекла себя на международную изоляцию, на положение страны-изгоя. Это значит, что мы, ученые, теперь не сможем нормально заниматься своим делом: ведь проведение научных исследований немыслимо без полноценного сотрудничества с коллегами из других стран. Изоляция России от мира означает дальнейшую культурную и технологическую деградацию нашей страны при полном отсутствии позитивных перспектив. Война с Украиной – это шаг в никуда.


Нам горько сознавать, что наша страна, которая внесла решающий вклад в победу над нацизмом, сейчас стала поджигателем новой войны на европейском континенте. Мы требуем немедленной остановки всех военных действий, направленных против Украины. Мы требуем уважения суверенитета и территориальной целостности украинского государства. Мы требуем мира для наших стран. Давайте заниматься наукой, а не войной!


PDF ke stažení: Открытое письмо российских ученых и научных журналистов против войны с Украиной (RUS)

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám