• Aktuality

Aktuality

4. října 2023

Ohlédnutí se za konferencí Blaise Pascal 400: pochybovat, tvrdit, odevzdat se



Ve dnech 26. – 27.9. 2023 se v Praze na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy konala konference pořádaná ku příležitosti letošního kulatého výročí matematika, fyzika, vědce, skeptika, filosofa a v neposlední řadě odevzdaného křesťanského myslitele – Blaise Pascala, od jehož narození uplynulo letos v červnu 400 let. Celkem vystoupilo 13 řečníků z Česka i ze Slovenska. Pořadatel konference, doc. Aleš Novák, konferenci spolu s ostatními věnoval nejen významnému francouzskému mysliteli, ale také prof. Petru Horákovi, který českému čtenáři zpřístupnil Pascalovo dílo jedinou autorskou monografií o životě a díle Blaise Pascala (Svět Blaise Pascala) a spoluzakladateli FHS UK, prof. Janu Sokolovi, který se netajil spřízněností s Pascalovým dílem.



Začátkem konference, v mlžném dopoledni posledního týdne před zimním semestrem, bylo připomenuto, že Pascal je autorem známým jakoby samozřejmě. Z jeho díla si mnozí rádi půjčují, velcí autoři mu za mnohé vděčí, málokdy se vůči němu někdo explicitně vymezuje, hlásí se k němu myslitelé celého pomyslného spektra. A přesto Pascal zůstal okrajovým autorem. Program prvního dne spojoval záměr představit vybraná stěžejní Pascalova témata v kontextu jeho díla, k tomu přispěli Kateřina Sváčková a Alexandra Brocková z FHS UK, Josef Moural (FF UJEP Ústí n. L.), Jan Štěpánek (FF MUNI), Milan Petkanič (FF TU Trnava), Peter Šajda (SAV Bratislava) a Jakub Marek (FHS UK). Druhý den dostaly slovo příspěvky reflektující vliv Pascalova díla u jiných myslitelů a příspěvky reflektující podoby a možný vliv Pascalových myšlenek či dokonce obav v pozdější tradici až do současnosti. K tomu přispěli Bernard Soška, Milan Hanyš, Marek Lentvorský, Jan Adamec, Richard Zika, Ondřej Váša (všichni z FHS UK).



Navzdory tomu, že se v průběhu setkání rychle vyčasilo, nelze říci, že by konference zcela vyjasnila a vyčerpala Pascalův odkaz. Naopak – ukázala, že dál má v čem promlouvat.


Felix Geisler a Alexandra Brocková


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám