• Aktuality

Aktuality

3. dubna 2024

James Mensch bude přednášet o Patočkové pojetí těla a mysli

Tento pátek bude na FHS přednášet profesor James Mensch. Přijďte se v pátek 5. dubna do místnosti 1.21 seznámit s Patočkovým řešením problému mysli a těla. Začínáme ve 13 hodin.


James Mensch je emeritním profesorem filozofie na Univerzitě Karlově. Zabývá se především fenomenologií a jejími současnými společenskými a politickými aplikacemi. Zvláště se zaměřuje na studium toho, jak se naše vtělení a vědomí navzájem ovlivňují. Zde jeho výzkum oživují otázky jako: Jak tělo ovlivňuje naše bytí ve světě? Jakou roli hraje v našich sociálních a politických vztazích, ve způsobech, jakými pojímáme veřejný prostor? Jak ovlivňuje naše pojetí božství, včetně křesťanství? Jakou roli hraje evoluční vývoj našeho druhu v kognici?


Mensch je editorem knižní řady Body and Consciousness nakladatelství Ibidem Press a členem Středoevropského filozofického institutu. Je autorem patnácti knih, z nichž nejnovější je Husserl’s Phenomenology, From Pure Logic to Embodiment (Springer, 2023). Dříve publikoval Decisions and Transformations: The Phenomenology of Embodiment, která vyšla v nakladatelství Ibidem Press v roce 2020 a zahájila řadu Body and Consciousness. Mezi poslední publikace patří Selfhood and Appearing, The Intertwining (Brill, 2018) a Patočka’s Asubjective Phenomenology: Toward a New Concept of Human Rights (Königshausen & Neumann 2016) a Levinas' Existential Analytic, A Commentary on Totality and Infinity (Northwestern University Press, 2015). O posledně jmenované práci napsal Times Literary Supplement: "Mensch odvádí brilantní práci při vysvětlování Levinasova filozofického pozadí," zatímco Review of Metaphysics napsal: "James Mensch nám pomáhá číst Levinase tak, jak to preferoval sám Levinas." Podobně příznivé recenze získaly i jeho další knihy.


(Převzato ze stránky Jamese Mensche na Academia.edu)


Pozvánka ke stažení



Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám