• Aktuality

Aktuality

28. února 2020

Výstava Jaroslava J. Alta Akvarely

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem Vás zve na výstavu Jaroslava J. Alta Akvarely. Výstavu podpořilo Ministerstvo kultury České republiky z volného cyklu Osobnosti.


KDY: 20. 2. – 3. 5. 2020, úterý – neděle: 10.00 – 17.00

KDE: Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, Očkova 5, 413 01 Roudnice n. L.

Další informace: http://www.galerieroudnice.cz/jaroslav-alt-akvarely.html


Výstava Jaroslava J. Alta Akvarely


O výstavě:

Barva představuje výrazový prostředek, který je s lidskou tvůrčí činností spjatý již od jeskynních počátků. Jelikož její využití nabízí nespočet možností, byla předmětem diskuzí a úvah již v antice. Zatímco řada filozofů přistupovala k tomuto tématu spíše technicky nebo vědecky, tak především Platón zmiňoval různorodost emocionálního působení v závislosti na volbě barvy. Nicméně až Johann Wolfgang Goethe se snažil vyzkoumat všechny vizuálně-psychologické aspekty, které s barvami souvisejí. Ačkoli jeho monumentální „Teorii barev“ z roku 1810 nelze z dnešního pohledu brát jako exaktní vědeckou práci, měla tato publikace dalekosáhlý význam pro malířskou tvorbu od doby romantismu a v určitém smyslu prakticky dodnes. Barva, její tón, sytost, světlo a stín, a především skládání a seskupování barev, to vše se snažil Goethe empiricky analyzovat a interpretovat.

Užití barev v díle Jaroslava J. Alta odráží jeho vnitřní inspiraci, podněcovanou filozofickými úvahami. Za každým otiskem štětce, za každou barevnou skvrnou stojí několik provázaných myšlenek. Důležitou roli hrají samotné vztahy barev, ploch a tvarů, jejich vzájemné doplňování, ovlivňování a spolupůsobení. Výsledkem potom je emocionálně subjektivní celek, který však plně podléhá námětu díla.


Metaforické názvy akvarelových cyklů odrážejí univerzální otázky související s lidským životem, osudem, vírou, světem, i s tím, co stojí nad existencí. Mlhavá zachycení „Mraků“ dávají tušit, že se zde odehrává nějaké neuchopitelné poselství. Nejasné kontury „Obzorů“ zase upomínají na relativitu prostoru a rozměru světa, v němž se pohybujeme, a podobně jako „Nové horizonty“ je můžeme vnímat i ve vztahu k životní pouti člověka. Ze všech cyklů vyznívá nejosobitěji Soubor „Průzev“, tedy symbolických propojení světů a myšlenek, kdy nenadálé střetnutí různých entit může zažehnout jiskru něčeho zcela nového. Celé dílo pak prostupuje nenápadná polemika o vnímání vnitřního a vnějšího světa.


Miroslav Divina, ředitel Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem a kurátor výstavy


O autorovi:

Jaroslav Alt absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, přičemž vedle restaurátorské činnosti má na kontě několik úspěšných výstav a řadu realizací ve veřejném prostoru. Příkladem může být obrazový triptych Jsem, který jsem umístěný v modlitebně Církve československé husitské v Roudnici nad Labem. Zároveň působí jako pedagog na Fakultě humanitních studií UK v Praze, je také výraznou osobností Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám