• Média
  • Tiskové zprávy
  • Proč jsou domovy seniorů časovaná bomba - to vysvětlují experti z oboru Studia dlouhověkosti FHS UK

Proč jsou domovy seniorů časovaná bomba - to vysvětlují experti z oboru Studia dlouhověkosti FHS UK

Epidemie koronaviru se v posledních dnech objevila i v domovech pro seniory. Nedostatek ochranných prostředků, extrémní zátěž na personál a další komplikace si vybírají svou daň. Skupina dobrovolníků ROUŠKY SENIORŮM www.rouskyseniorum.cz organizuje materiální pomoc pro seniorské domovy a pečovatelské služby po celé Praze a okolí. Za čtrnáct dní předali 10 tisíc roušek.


Aktivitu iniciovala novinářka Judita Matyášová, která se věnuje problematice seniorů a v rámci doktorandské práce na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy (dále jen FHS UK) zkoumá mezigenerační vztahy. „15. března mě napadlo, že seženu 160 roušek pro jeden seniorský domov v Praze. Jenže pak mi došlo, proč jen pro jeden? Zkusme pro všechny seniorské domovy a pečovatelské služby v metropoli,“ říká Matyášová, která oslovila přátele na Facebooku a brzy se přidali i další dobrovolníci, kteří dodávají roušky především zařízením pečujícím o seniory. „Jsme ale otevření poskytnout roušky i dalším zdravotním, sociálním a humanitárním organizacím, které budou bojovat se zoufalým nedostatkem roušek“ říká Matyášová.


Lidé z týmu ROUŠKY SENIORŮM zmapovali situaci v jednotlivých domovech a pečovatelských službách a zjistili, že většina z nich potřebuje 200 roušek a více. Dobrovolníkům se podařilo sehnat desítky švadlen, pro seniory šijí Ateliéry a dílny Národního divadla i vězni ve Věznici Vinařice. Dobrovolníci každý den rozvezou 1 000 roušek do desítek domovů a center pro seniory v Praze a okolí. „Nebýt pomoci skvělých lidí, kteří nám pomáhají sehnat roušky, byli bychom ztraceni,” říká Jan Daniel, ředitel Domov pro seniory Pod Skalkou z Mníšku pod Brdy.


Ilustrační foto: zdroj: iforum.cz


Jen roušky nestačí

Situace v domovech se však nelepší. Roušky jsou základní ochranná pomůcka, nyní je však potřeba mnohem víc ochranných prostředků: respirátory, ochranné oděvy a plastové štíty. Pro personál v domovech je velmi obtížné sehnat materiál, který je momentálně téměř nesehnatelný. „Domluvili jsme spolupráci se Zbyňkem Rudolfem z Technického klubu Litoměřice, který pro pečovatele o seniory vyrábí 500 štítů podle vzoru firmy Průša. Štítů ale potřebujeme mnohem víc. Když mluvím se zástupci seniorských domovů, tak se mě přímo ptají, kde si mají sehnat pomůcky, když už běžně na trhu nejsou“ vysvětluje Matyášová.



Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D.


Docentka Iva Holmerová, která na FHS UK vede Centrum pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče a zároveň je ředitelkou Gerontologického centra v Praze 8, sleduje situaci v metropoli a říká: „Ochrana seniorů v domovech pro seniory je zásadní, aby mohli v klidu setrvat v těchto zařízeních. Situace v domovech se totiž každou hodinou zhoršuje. Nyní je zde třeba respektovat odborná doporučení, zásady dobré praxe a zdravého rozumu.“


Dobrovolníci aktuálně shání:

- Nanofiltry, které by se do roušek vkládaly a jejich účinnost se tak na kvalitu respirátoru třídy 2.

- Ochranné oděvy (jednorázové i takové, které lze vyprat)

- Respirátory

- Ochranné štíty

- Dezinfekci


Video: www.facebook.com/watch/?v=506575456894198



Kontakt:

  • Mgr. Filip Poštulka, Mediální zástupce FHS UK, M: +420 724 104 295,


Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává autorská práva Fakulta humanitních studií UK, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.







Poslední změna: 12. listopad 2020 14:44 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám