Proč jsou senioři nejaktivnější součástí dánské společnosti?

Tisková zpráva, Praha – 20. října 2020


Proč jsou senioři nejaktivnější součástí dánské společnosti?


Dánsko to nejsou jen kola a pohádky Hanse Christiana Andersena. Skutečný život v této zemi nyní pro Čechy mapují nové podcasty. Vznikají v rámci postgraduálního programu Studia dlouhověkosti FHS UK, kdy je připravuje doktorandka a výzkumnice Judita Matyášová. Kromě pohledu na běžný život v této skandinávské zemi, získají posluchači vhled do dánského školství či zjistí, jak se žije tamním seniorům.


Podcasty vznikají ve druhém největším dánském městě Aarhusu, kde Judita Matyášová diskutuje s dokumentaristkou Kateřinou Mikulcovou. Posluchači tak se například dozvídají:

- proč jsou senioři nejaktivnější součástí dánské společnosti

- jaká je výuka na dánské univerzitě

- z jakého důvodu jsou dánská muzea tak zajímavá pro předškoláky i seniory.


Autorka podcastů Judita Matyášová si všímá rozdílů i podobností v českém a dánském prostředí a přibližuje mezigenerační dialog i dlouhodobou péči o seniory v těchto zemích. „Před deseti lety jsem poprvé přijela do Dánska a zaujalo mě, že je tam odlišný pohled na seniory než u nás. V Česku většinou převládá obraz pasivního seniora, který je odkázán na pomoc svého okolí. Naopak v Dánsku je senior prezentován jako soběstačný, aktivní a důležitý pro společnost. Nic ale není tak černobílé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Samozřejmě, že jsou v Česku aktivní senioři a samozřejmě, že i v Dánsku jsou odpůrci superakčního života v důchodu. Většinou popisuji příběhy seniorů v článcích, ale tentokrát jsem se rozhodla, že bude vhodnější dialog. V podcastech diskutuji s dokumentaristkou Kateřinou Mikulcovou, která nikdy v Dánsku nebyla a má, podobně jako řada lidí v Česku, jen všeobecné povědomí o životě v této skandinávské zemi. Snažím se posluchačům popsat, čím nás Dánové mohou inspirovat a co by se naopak mohli naučit od nás,“ říká Matyášová.


Podcasty, které vznikají v rámci cyklu – Dánsko nejsou jen kola a pohádky – najdete zde:

https://ceskepodcasty.cz/podcasty/dansko-nejsou-jen-kola-a-pohadky


https://open.spotify.com/show/72JE5lppTh2HxLFXwoOnYE


https://anchor.fm/juditamatyasova/episodes/Nejaknj-Dnov--Senioi-el8mtr


https://anchor.fm/juditamatyasova/episodes/Dnsk-univerzita--Praktick-a-pohodov-el8neq/a-a3j621l


Fotografie a popisky zde: https://www.uschovna.cz/zasilka/DXXZP3XZHPHS2X4M-WNW


O autorce: Judita Matyášová je doktorandkou na FHS UK (program Studia dlouhověkosti), a její dizertační práce se zabývá mezigeneračními vztahy v Česku a v Dánsku. Autorka koordinuje českou verzi mezinárodního projektu Dopis vnoučeti, který zkoumá, co vzkazuje nejstarší generace mladým lidem.


O oboru Studia dlouhověkosti a dlouhodobé péče FHS UK: Postgraduální studijní program reaguje na demografické změny a s tím spojené společenské výzvy a připravuje vysoce kvalifikované odborníky pro vědeckou, akademickou a expertní činnost a transfer poznatků do praxe. Více informací najdete zde: https://fhs.cuni.cz/FHS-1594.html



Kontakt:

  • Filip Poštulka, mediální zástupce FHS, M: +420 724 104 295,

  • Judita Matyášová, Studia dlouhověkosti FHS UK, M: +420 724 905 379,


Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává autorská práva Fakulta humanitních studií UK., je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.


Poslední změna: 12. listopad 2020 14:02 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám