• Média
  • Tiskové zprávy
  • Na pomoc zranitelným ženám se zaměří projekt IDEAS, FHS UK se na něm bude podílet

Na pomoc zranitelným ženám se zaměří projekt IDEAS, FHS UK se na něm bude podílet

Tisková zpráva, Praha, 9. dubna 2021


K posílení postavení ohrožených skupin, především žen, má vést nový projekt IDEAS. Projekt prostřednictvím podcastů mimo jiné seznámí zranitelné ženy se zkušeností romských žen, migrantek, teorií sociální reprodukce či ženských pracovních práv. Na programu se bude podílet studijní program Studia občanské společnosti FHS UK.



35 podcastů

Vzdělávací projekt IDEAS (Inclusive Digital Educational Anti-discrmination AlternativeS) poběží v následujících dvou letech. V rámci projektu připraví šest partnerských organizací z České republiky, Chorvatska, Řecka, Islandu a Srbska celkem 35 podcastů, které umožní ženám ze zranitelných skupin získat feministické znalosti a přispěje tak k posílení jejich postavení. Podcasty budou využívat různé inovativní metody pro lepší pochopení témat, jako jsou feministické teorie, sexualita, problematika LGBTIQ+ osob i zmíněné zkušenosti migrantek či romských žen.



Propojení zkušesností žen

„Projekt propojí zkušenosti žen z různých států, posílí hlas marginalizoványch žen, zlepší jejich digitální a mediální gramotnost i povědomí o ochraně lidských práv v digitálním prostředí,“ vysvětluje Selma Muhič Dizdarevič ze studijního programu Studia občanské společnosti FHS UK.



Partneři projektu

Centrum ženských studií z Bělehradu (hlavní partner), Karlova Univerzita v Praze, Colour Youth from Athens, Islandská Univerzita z Reykjavíku, Centrum ženských studií ze Záhřebu a IPAK – Výzkumné centrum kultury, politiky a identit z Bělehradu. Projekt je financovaný EU v rámci programu Erasmus+, zatímco implementačním partnerem je nadace Tempus v Bělehradě.



O programu Studia občanské společnosti FHS UK

Cílem studijního programu je připravit odborníky na problematiku občanské společnosti a neziskového sektoru. Program, který je jediný svého druhu v České republice, je oborově zaměřen zejména na sociologii, ale vychází také z poznatků politologie, ekonomie, filosofie či antropologie. Uplatnění absolventa je nejen v organizacích občanské společnosti, ale také v komerčním a ve veřejném sektoru v pracovní pozici výzkumníka, manažera, poradce nebo konzultanta se zaměřením na občanskou společnost, sociální podnikání, dobrovolnictví, dárcovství či filantropii a společenskou odpovědnost.


Webové stránky studijního programu Studia občanské společnosti


Kontakt:

  • Mgr. Selma Muhič Dizdarevič, Ph.D.,

    Studijní program Studia občanské společnosti FHS UK

    E:

  • Filip Poštulka, mediální zástupce FHS UK, E:


Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává autorská práva Fakulta humanitních studií UK., je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.


Poslední změna: 13. duben 2021 15:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám