Veřejnosti se otevírá jedinečná možnost navštívit rodinu romského primáše

Veřejnosti se otevírá jedinečná možnost navštívit rodinu romského primáše


Tisková zpráva, 1. září 2022


Prohlédnout si život a bydlení romské rodiny, která vychovala a ovlivnila řadu skvělých hudebníků. Tato výjimečná příležitost se veřejnosti otevírá 6. září, kdy se prostřednictvím online výstavy může podívat k Fečovým. V jejich rodině vyrostlo bezmála tolik muzikantů, jako u Johanna Sebastiana Bacha.


Během návštěvy jejich bytu-muzea lze v obýváku poznat rodinnou historii, v kuchyni současnou rodinu, a v galerii nespočetné hudební i jiné aktivity primáše Jožky Feča a jeho ženy Olgy, a také jejich dětí, vnoučat, synovců a neteří, i dětský soubor Čhavorikaňiluma, v němž Olga za vydatné podpory rodiny shromažďovala děti z ulice. Více zde: https://muzeumolgyfecove.cz/.



Nezištná péče

Výstavu se svým týmem připravila doc. PhDr. Zuzana Jurková, PhD., garantka studijního programu Antropologická studia na FHS, která v r. 2020 s podporou Senátu ČR navrhla Olgu Fečovou na státní vyznamenání. „Olga Fečová celoživotně ztělesňovala přístup, který považuji za zásadní pro celou společnost, a jenž se ukázal jako zachraňující například v počátku covidové epidemie: že totiž nezištná péče o druhé může být součástí života i těch, kteří nemají v hmotné oblasti nadbytek," vysvětluje Zuzana Jurková.




Součást projektu Didaktikon

Online výstava je součástí projektu Didaktikon, který začne 6. září v Kampusu Hybernská. Didaktikon je vzdělávací centrum Univerzity Karlovy určené k experimentování, objevování a učení se hrou. Jeho hlavním cílem je vzdělávat žáky základních a středních škol heuristickou metodou, tedy metodou řízeného objevování.



O studijním programu Antropologická studia FHS

Antropologická studia se zaměřují na studium lidí, lidských společností, kultur a interakcí napříč prostorem a časem. Studium je nabízeno ve třech různých specializacích: sociokulturní, historické a filosofické antropologie. Ty se vyznačují odlišnými metodami poznávání, a díky tomu umožňuje tento transdisciplinární program pochopit různé způsoby poznávání. Více informací zde: https://fhs.cuni.cz/FHS-2135.html



Kontakty

  • Doc. PhDr. Zuzana Jurková, PhD, garantka programu Antropologická studia FHS,

  • Mgr. Filip Poštulka, mediální zástupce FHS UK, M: +420 724 104 295,


Text této zprávy, k němuž vykonává autorská práva Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy a dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.


Poslední změna: 5. září 2022 11:42 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám