• Aktuality

Aktuality

22. února 2024

Dopis děkanky FHS k začátku letního semestru


Vážení a milí studující,

Vážené kolegyně,

Vážení kolegové,


vítejte v letním semestru! Fakulta opět ožila a jsem moc ráda, že se po tichých a poloprázdných týdnech zkouškového období můžeme opět společně těšit z pozitivní přítomnosti nás všech.


V první řadě bych chtěla upřímně poděkovat všem studujícím, kteří vložili svou práci, energii a čas do studentských evaluací. Studentská hodnocení považuje vedení fakulty za zásadní zpětnou vazbu kvality studia a pedagogické činnosti, se kterou budeme pracovat při jejich reflexi a zlepšování. Je evidentní, že do studentských evaluací na konci semestru se zapojuje čím dál více studujících, z čehož máme radost. Vážíme si této zpětné vazby a těšíme se, že nový formát studentských hodnocení, který by měl být k dispozici od nového akademického roku, posune evaluační proces na novou úroveň.


Věřím, že i Vy jste se na nový semestr těšili, i když někteří z Vás se do fakultních učeben vracíte se smutkem, nejistotou a obavami, jak navázat na prosincovou tragédii na FF, která nás všechny hluboko zasáhla, každého a každou individuálně, nepřenositelně. Univerzita a fakulta dělají i nadále maximum pro to, aby se všichni studující, všichni vyučující i všichni pracovníci fakulty cítili v univerzitním prostředí bezpečně, cítili se ujištěni kroky, které univerzita i fakulta podniká, a dostali takovou podporu, jakou potřebují. Prosím neváhejte si o podporu či pomoc říci.


Během zkouškového období fakulta podnikla celou řadu opatření k zajištění bezpečnějšího a aktivněji prožívaného prostředí v naší fakultní budově. Na webových stránkách fakulty přibyl na horní liště nový odkaz „Bezpečnost na FHS UK“, kterým se na jeden proklik dostanete na stránku se všemi relevantními kontakty a informacemi ohledně bezpečnosti a psychosociální podpory. Fakulta zřídila pozici bezpečnostní koordinátorky, aktualizovala krizový tým, upravila provozní řád budovy, vedení fakulty a klíčoví zaměstnanci prošli bezpečnostními školeními, ladíme fakultní bezpečnostní plán a zapojili jsme se do implementace celouniverzitního informačního a svolávacího systému (KISS). Zároveň jsme inovovali koncept fakultní recepce, do kterého jsme se rozhodli zapojit i studující.


S novým semestrem přinášíme několik novinek. Spustili jsme systém pracovních příležitostí pro studující přímo na fakultě. Pokud tedy máte např. zájem hned o práci fakultních recepčních, můžete se přihlásit prostřednictvím krátkého formuláře, který je k dispozici na nově vytvořeném odkazu v sekci Studující „Pracovní místa pro studující“. Zde budeme průběžně přidávat všechny pracovní nabídky pro studující, které jsou na fakultě k dispozici, ať dlouhodobé (typu recepční, knihovna, počítačový hub) či krátkodobé (pomoc s přijímačkami, DOD) nebo nárazové (pomoc se stěhováním, přípravou pořádané akce). Sledujte tedy kromě sociálních sítí i web fakulty.


Ve dvoraně u hlavního vchodu je nově instalovaný interaktivní info pultík pro lepší orientaci v budově, k hledání v rozvrhu, s kontakty a konzultačními hodinami vyučujících, s fakultními aktualitami, i k rychlému zjištění, v kolik jede další autobus. Info pultík je stále v záběhu a postupně jej plánujeme zlepšovat tak, aby byl co nejvíce ku prospěchu všem. Neváhejte nám prosím dát vědět na PR@fhs.cuni.cz, zda vám na obrazovce něco zásadního chybí či jaké další návrhy a nápady pro info pultík případně máte. Na podzim se rozběhla studentská platforma Udržitelná FHS, pokud chcete, přidejte se. Fakulta i nadále hledá a bude podporovat aktivní a kreativní studující (viz FHS UKaž se!), kteří mají zájem podílet se na kulturním životě fakulty a chtějí sdílet svůj talent, vášeň a propojit se s ostatními. V neposlední řadě finišují přípravy místnosti pro doktorandy a doktorandky, která bude k dispozici již v březnu.

Přeji Vám všem inspirativní a úspěšný letní semestr 2024.


Věra Sokolová,

děkanka


________________________________


Dear Students,

Dear Colleagues,


Welcome to the summer semester! Our Faculty has come alive again and I am very glad that after the quiet and half-empty weeks of the exam period we can once again enjoy together the positive presence of all of us.


First and foremost, I would like to sincerely thank all students who put their work, energy, and time into student evaluations. The faculty leadership considers student evaluations an essential feedback about the quality of courses and teaching and we will work with them closely to reflect and improve the educational experience at FHS. It is evident that an increasing number of students engage in the end-of-semester student evaluations, which makes us happy. We value this feedback and look forward to taking the evaluation process to a new level with the new format of student evaluations, which should be available from the new academic year.


I trust that you all look forward to the new semester, even as some of us return to the classrooms with sadness, uncertainty, or apprehension about how to follow up on the December tragedy at the Faculty of Arts, which affected us all deeply, each and every one of us individually, in ways that are not transferable. The University and Faculty continue to do their best to ensure that all students and all teachers feel safe in the University environment, feel assured by the steps the University and the Faculty are taking, and get the support they need. Please don’t hesitate to ask for support or help.


During the exam period, the Faculty enacted a number of provisions to ensure a safer and more actively experienced environment in our Faculty building. The Faculty website features a new link "Safety at FHS UK" on the top bar, which takes you directly to a page with all relevant contacts and information regarding safety and psychosocial support. The Faculty has established a security coordinator position; updated the crisis team; modified the building operating rules; Faculty leadership and key staff have received security training; we are fine-tuning the Faculty security plan; and we have engaged in the implementation of a university-wide information system (KISS). We have also innovated the concept of the Faculty entrance reception, in which we have decided to involve students as well.


With the new semester, we are introducing several innovations. We have launched a system of job opportunities for students directly at the Faculty building (so far available only in Czech, we are working on the English version). If you are interested in working as a faculty receptionist, you can apply through a link “Jobs for Students” in the "Students" section on the Faculty web. Here we will continually add all job opportunities available for students, whether long-term (reception, library, computer hub) or short-term (help with admission exams, Open Day, help with moving, stage set up for concert or conference…). In addition to social media, keep an eye on the faculty website as well!


There is a newly installed interactive info desk in the atrium near the main entrance for better orientation in the building, to search through the course schedule, with contacts and consultation hours, Faculty news or to quickly find out what time the next bus leaves. We plan to keep improving the info desk to make it as useful as possible so please feel free to let us know if you have any suggestions for the info desk. In the fall, a student platform Sustainable FHS was launched, if you are interested, please join in! The Faculty continues to seek and will support active and creative students who are interested in participating in the cultural life of the Faculty and want to share their talents, passions and connect with others. If you are interested in any of these activities, please write to PR@fhs.cuni.cz. Last but not least, we are finishing the room for Ph.D. students, which will be available in March.


I wish you all an inspiring and successful 2024 summer semester.


Věra Sokolová,

Dean

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám