• Aktuality

Aktuality

12. dubna 2019

Soutěž o stipendium k doktorskému oboru „Studia dlouhověkosti“

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy za laskavé podpory Alzheimer nadačního fondu vyhlašuje soutěž o stipendium Oskara Fischera – historie výzkumu demence v Praze.


Na přelomu 19. a 20. století byla pražská univerzita vedoucím evropským pracovištěm zabývajícím se demencí a změnami mozku, které ji způsobují. Loni tomu bylo 100 let od doby, kdy pražský lékař Oskar Fischer publikoval článek o patologickém nálezu v mozcích pacientů s demencí. Tato publikace vyšla ve stejném roce jako publikace Aloise Alzheimera, po kterém byla nemoc záhy nazvána (v učebnici jeho šéfa profesora Kraepelina). Kromě již zmíněného Oskara Fischera působil v Praze i prof. Arnold Pick. O životě těchto významných vědců víme relativně málo.


Podmínky: uchazeči o tento projekt splní podmínky přihlášky a přijetí do doktorského studia „Studia dlouhověkosti“ na FHS UK. Při přijímacím řízení, kde bude kromě řádné přijímací komise také zástupce Alzheimer nadačního fondu, obhájí anotaci disertační práce k tématu historie výzkumu demence v Praze. Pokud bude uchazeč přijat (rozhodnutím děkana FHS UK na základě doporučení přijímací komise) bude mu uděleno stipendium Oskara Fischera ve výši 6 tisíc Kč měsíčně zatím na dobu 1 roku. Stipendium bude prodlouženo, pokud bude student plnit očekávání Alzheimer nadačního fondu – tedy průběžně získávat a prezentovat poznatky o výzkumu demence na pražské univerzitě (a v prvním roce studia připraví prezentaci - v češtině i angličtině, která bude i veřejně dostupná a bude k dispozici pro šíření odkazu O. Fischera doma i v zahraničí).


(foto: Shutterstock.com)

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám