Zahraniční studenti na Fakultě humanitních studií

Zahraniční studenti na Fakultě humanitních studií

Víte, kolik zhruba studentů každý rok přijíždí na zahraniční pobyt na Fakultu humanitních studií, ať už v rámci programu Erasmus+, anebo meziuniverzitních dohod? A víte, kde je můžete potkat, nebo jak se zapojit a získat tak mj. zkušenosti z fungování neziskové organizace?


Čísla

Podle informací vedoucí zahraničního oddělení Lenky Lukešové v zimním semestru akademického roku 2017/2018 hostí Fakulta humanitních studií 49 studentů, 10 studentů zůstává na celý akademický rok, na letní semestr pak přijede dalších cca 25 studentů.


Z Evropy studenti přijíždějí v rámci programu Erasmus+, nejvíce z devíti univerzit z různých částí Německa, z osmi univerzit Francie, tři z univerzit v Nizozemí, tři z univerzit z Velké Británie, ale také z Belgie, Dánska, Finska, Chorvatska, Irska, Islandu, Polska, Rakouska, Slovinska, Švédska nebo Turecka. 



Seznam všech partnerských univerzit FHS najdete na webových stránkách zahraničního oddělení.


Z mimoevropských zemí pak studenti přijíždějí na základě meziuniverzitních nebo mezinárodních smluv: opět se jedná o velké množství zemí, především Spojené státy americké, Austrálii, Brazílii, ale také například Izrael.


Kde je můžeme potkat

Fotka IC CUNI, welcome party


„Mezinárodní aspekt studia (internacionalizace na domácí univerzitě) se FHS UK snaží podpořit formou integrace českých a zahraničních studentů, a to nejen v rámci kurzů v cizích jazycích, ale například prostřednictvím programu Buddy a aktivit, které během semestru pořádá Charles University International Club (IC CUNI), např. Social Sundays, Art Club, Czech Film Club, Tandem Teaching, Let's Explore Prague, výlety po ČR.“ uvádí Lenka Lukešová. Vždy na začátku semestru, tedy zhruba kolem poloviny září a února, poté co zahraniční studenti dorazí, se koná tzv. orientační týden, pořádaný jak zahraničním oddělením FHS, tak IC CUNI. „Orientační týden kombinuje informační schůzky s výpomocí při zařizování praktických záležitostí a seznámením s chodem UK a se životem v Praze.“ dodává Lenka Lukešová. Zhruba ve stejné době většinou probíhá také Welcome Party, většinou v Lucerna Music Baru, kam může dorazit kdokoli.


Fotka IC CUNI, orientační týden


Chtěli byste se potkávat se zahraničními studenty, ale nevíte jak na to? Ideální cestou je již zmíněný program Buddy, který s určitými obměnami funguje na většině univerzit se zahraniční spoluprací. Znamená to, že se stanete průvodcem a záchytným bodem pro nově přijíždějícího studenta, vyzvednete jej po jeho příjezdu nebo příletu, pomůžete mu se ubytovat, také se ve městě zorientovat a kromě toho si procvičíte jazyk a zažijete spoustu zábavy.


Petr o tomto programu říká: „Nejprve jsem se toho bál, nemám zase tak skvělou angličtinu ani nejsem z Prahy, abych mohl někomu dělat průvodce. Pak jsem ale náhodou na jedné párty potkal fajn skupinku studentek ze Španělska a měl jsem jasno, pomáhal jsem jim a hned příští rok jsem se stal Buddym. Je to super, člověk pozná spoustu zajímavých lidí a užije si moře srandy.“


Dále je možné se zúčastnit kterékoli akce, například 18. října 2017 se koná Flag Parade (pořádaný ESN UCT Prague) na oslavu výročí 30 let programu Erasmus+.


Lucie Džurdženiková

17. 10. 2017


Poslední změna: 12. únor 2018 12:19 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám