"Rektorátka" a romština. Žactvo páté třídy navštívilo FHS


Věděli jste v páté třídě, kdo je to rektorka, kdo děkanka a jaký je mezi nimi rozdíl? Páťáci a páťačky z Montessori školy Na Dlouhém lánu, kteří minulý pátek zaplnili první řady naší Auly Jana Sokola, už to vědí. Na FHS je přivítal doktor Yasar Abu Ghosh z Katedry sociální a kulturní antropologie a provedl je po budově. Potom si děti vyzkoušeli, jaké je studovat na FHS, a se svými vyučujícími zapluli na přednášku a diskusi do auly. Doktor Abu Ghosh jim vyprávěl o univerzitě, fakultě a program uzavřeli společně se studentem antropologie Janem Duždou povídáním o Romech v Česku.



Jak se dělá univerzita


Pro mnohé z nás je univerzita prostředím, místem, kde se denně pohybujeme a nepřipadá nám nijak zvláštní. Kdybych ale někoho z kolegyň a kolegů na chodbě zastavila a chtěla, aby zvídavému žactvu základní školy vysvětlil, co je to univerzita, nejspíš by byl dost zaskočený. Pokud by to tedy nebyl doktor Abu Ghosh.

„A tohle jsou ta rektorátka, jak jsem říkal, ti nejbližší spolupracovníci paní rektorky, kterým se říká prorektoři,“ ukazoval dvacítce zaujatých páťáků a páťaček na fotce z promocí. Pozornost malých studujících nejvíce upoutaly barevné taláry i žezla, která třímají pedelové. Někteří se ale zajímali i o praktické stránky obřadu: třeba jestli se žezla někdy umývají, když na ně sahá tolik lidí.


V aule bylo živo po celou dobu přednášky a vzduchem se pravidelně mihla aspoň jedna ruka s dotazem. S úspěchem se setkal i příběh prvního děkana fakulty Jana Sokola. Jeho životní cesta od vyučeného řemeslníka po „jednoho z nejchytřejších lidí“, jak jej označila ve svém dotazu jedna žačka, děti překvapila.


Servus!


Druhá půlka přednášky už se věnovala Romům (nejen) v Česku, jejichž situací se doktor Abu Ghosh výzkumně zabývá. Povídali si o povídce Ilony Ferkové, kterou děti už znaly z výuky. Student Jan Dužda, sám romského původu, vyprávěl krátce o historii Romů, o romštině i o své životní zkušenosti Roma v české společnosti a cestě na univerzitu.


Největší nadšení ale vzbudila lingvistická část přednášky. Žáci a žačky zjistili, že slova, která se běžně používají v dnešní obecné češtině (třeba servus, kérovat nebo chálka), pochází z romštiny. Nejvíc je ale bavilo, když mohli vymýšlet české věty, které dávali Janu Duždovi do romštiny překládat, a pak se je snažili naučit a zapamatovat. To je strhlo natolik, že se nakonec málem nechtěli zvednout k odchodu, přestože v aule seděli už hodinu.


Chcete svým studujícím taky ukázat Fakultu humanitních studií a máte volné pátky? Napište nám na studuj@fhs.cuni.cz a zkusíme spolu podobnou exkurzi vymyslet.


Foto: Ondřej Trojan


Martina Plass, 12. února 2024



Poslední změna: 16. únor 2024 14:36 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám