• Aktuality

Aktuality

13. srpna 2021

Filosofický podcast 7: Cesty, nikoli díla. Pokus o úvod do Heideggerova myšlení z hlediska dějin bytí

Docent Aleš Novák, spolupracovník Katedry filosofie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, zveřejnil sedmý díl Filosofického podcastu: Cesty, nikoli díla. Pokus o úvod do Heideggerova myšlení z hlediska dějin bytí.


Podcast je k dispozici na těchto platformách:



Anotace

V hypotetické soutěži o nejsložitější filosofický spis by se hodně vysoko, ne-li úplně nejvýše, zajisté umístil spis Martin Heideggera nazvaný "Příspěvky k filosofii" z podtitulem "Ze spatření" z let 1936–1938, který zahajuje etapu v jeho myšlení a díle, jež sluje "myšlení z hlediska dějin bytí". Autor Filosofického podcastu považoval svého času za dobrý nápad pokusit se tento obtížný posthumní spis přeložit do češtiny, čehož pomalu, ale jistě začíná litovat. Aby se český národ – upozorňujeme, že tato věta je ironická – mohl zařadit mezi kulturní národy, jež disponují překlady ne-li všech, ale většiny zásadních filosofických spisů, je třeba se o překlad a náležité uvedení do tohoto díla minimálně pokusit. Tomuto pokusu o úvod do tohoto spisu, ale celého podniku tzv. pozdního Heideggerova myšlení je věnována tato v pořadí sedmá epizoda Filosofického podcastu.


Sledujte novinky podcastu na Facebooku (https://www.facebook.com/Filosofick%C3%BD-Podcast-101740731817108) a také na Twitteru (@filosoficky).

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám