• Aktuality

Aktuality

31. srpna 2021

Filosofický podcast 8: Rozhovor s Josefem Matouškem o J.-P. Sartrovi a E. Lévinasovi jakožto filosofech svobody

Docent Aleš Novák, spolupracovník Katedry filosofie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, zveřejnil osmý díl Filosofického podcastu: Rozhovor s Josefem Matouškem o J.-P. Sartrovi a E. Lévinasovi jakožto filosofech svobody.


Podcast je k dispozici na těchto platformách:



Anotace

Filosofujeme obvykle proto, že máme "problém" se skutečností, neboli s bytím. Někomu působí např. úzkost, někomu zhnusení či nevolnost, někoho ohrožuje a probouzí v něm třeba pocit viny. V takovýchto "základních naladěních" si pak člověk může uvědomovat nesamozřejmost svobody, nebo též i její naléhavost, a to zejména tehdy, když o ni přicházíme. J.-P. Sartre a E. Lévinas, dva z největších francouzských filosofů 20. věku, jsou představitelé právě takového myslitelského stanoviska, které na základě více či méně otřesných zkušeností s "realitou", neboli bytím, tematizuje motivy svobody, jednání a přijetí zodpovědnosti za sebe a druhé.


Sledujte novinky podcastu na Facebooku (https://www.facebook.com/Filosofick%C3%BD-Podcast-101740731817108) a také na Twitteru (@filosoficky).

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám